In vitro sledování metabolismu sójových isoflavonů /

Táto bakalářská práce se věnuje stanovení isoflavonů a kinetice jejich odbourávání v reálném vzorku bachorové tekutiny přežvýkavců. Mezi zkoumané isoflavony patří daidzein, glycitein, genistein a jejich glykosylované formy. Glykosylované formy se ve zkoumaných vzorcích nenacházely. Dále byla sledová...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Leško, Erik Norbert (Autor práce)
Další autoři: Kašparovský, Tomáš, 1976- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Slovenština
Vydáno: 2016
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/423810/prif_b/
Obálka
LEADER 05347ctm a22008897i 4500
001 MUB01006368067
003 CZ BrMU
005 20160926103830.0
008 160609s2016 xr ||||| |||||||||||slo d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2016-10-09 
035 |a (ISMU-VSKP)283742 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD035  |e rda 
072 7 |a 547  |x Organická chemie  |2 Konspekt  |9 10 
080 |a 547.926:577.175.1  |2 MRF 
080 |a 543.544.5.068.7  |2 MRF 
100 1 |a Leško, Erik Norbert  |% UČO 423810  |* [absolvent PřírF MU]  |4 dis 
242 1 0 |a In vitro monitoring of the soybean isoflavone metabolism  |y eng 
245 1 0 |a In vitro sledování metabolismu sójových isoflavonů /  |c Erik Norbert Leško 
264 0 |c 2016 
300 |a 52 listů :  |b ilustrace 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a svazek  |b nc  |2 rdacarrier 
500 |a Vedoucí práce: Tomáš Kašparovský 
502 |a Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016 
520 2 |a Táto bakalářská práce se věnuje stanovení isoflavonů a kinetice jejich odbourávání v reálném vzorku bachorové tekutiny přežvýkavců. Mezi zkoumané isoflavony patří daidzein, glycitein, genistein a jejich glykosylované formy. Glykosylované formy se ve zkoumaných vzorcích nenacházely. Dále byla sledována tvorba equolu, bakteriálního metabolitu vytvořeného z prekurzoru daidzeinu, který vykazuje nejvyšší estrogenní a antioxidační aktivitu ze sledovaných látek. Ve vzorkách s 50 mg přidaného extraktu po 24 h koncentrace equolu vzrástla na 1,04 ± 0,63 μg/ml a ve vzorkách so 75 mg přidaného extraktu vzrástla na 0,662 ± 0,060 μg/ml. Přítomnost těchto látek v krmivu přímo souvisí s jejich obsahem v mléčných produktech. Tato skutečnost je využitelná při zvyšování kvality potravin. Analyty byly měřené pomocí HPLC/MS-TOF.  |% cze 
520 2 9 |a This thesis deals with the determination of isoflavones and their degradation kinetics in real samples of rumen fluid. Studied isoflavones include daidzein , glycitein , genistein and their glycosylated forms. However, glycosides were not present in the analysed samples. The formation of equol, bacterial metabolite converted from daidzein, which shows the highest estrogen and antioxidant activity among the studied substances was also studied. Concentration of equol reached 1,04 ± 0,63 mg/ml in the samples with 50 mg of added extract and 0,662 ± 0,060 mg/ml in the samples with 75 mg of added extract. Presence of these isoflavones in animal feed directly affects their concentration in dairy products. This fact is useful for improving the quality of food. The analytes were measured by HPLC/MS-TOF.  |9 eng 
650 0 7 |a bachorová tekutina  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a fytoestrogeny  |7 ph613270  |2 czenas 
650 0 7 |a isoflavony  |2 czmesh 
650 0 7 |a vysokoúčinná kapalinová chromatografie  |7 ph153479  |2 czenas 
650 0 9 |a high performance liquid chromatography  |2 eczenas 
650 0 9 |a phytoestrogens  |2 eczenas 
650 0 9 |a rumen fluid  |2 eCZ-BrMU 
650 0 2 |a Isoflavones 
655 7 |a bakalářské práce  |7 fd132403  |2 czenas 
655 9 |a bachelor's theses  |2 eczenas 
658 |a Aplikovaná biochemie  |b Aplikovaná biochemie  |c PřF B-AB APL (APL)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Kašparovský, Tomáš,  |d 1976-  |7 mub2010596226  |% UČO 10078  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav biochemie  |7 ko2015866760  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/423810/prif_b/ 
CAT |c 20160609  |l MUB01  |h 0420 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20160613  |l MUB01  |h 1133 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20160727  |l MUB01  |h 1625 
CAT |a FOLTYNOVA  |b 02  |c 20160926  |l MUB01  |h 1038 
CAT |c 20161009  |l MUB01  |h 2231 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20170829  |l MUB01  |h 1139 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20180731  |l MUB01  |h 1139 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20181107  |l MUB01  |h 1609 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20181107  |l MUB01  |h 1615 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20181107  |l MUB01  |h 1623 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190105  |l MUB01  |h 1816 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190105  |l MUB01  |h 2021 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190105  |l MUB01  |h 2034 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190105  |l MUB01  |h 2143 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190126  |l MUB01  |h 0148 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190126  |l MUB01  |h 0152 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190126  |l MUB01  |h 0209 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190307  |l MUB01  |h 0735 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190307  |l MUB01  |h 0739 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190307  |l MUB01  |h 0742 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190307  |l MUB01  |h 0746 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190307  |l MUB01  |h 0749 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190521  |l MUB01  |h 1139 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190521  |l MUB01  |h 1143 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190521  |l MUB01  |h 1156 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190521  |l MUB01  |h 1437 
CAT |c 20200306  |l MUB01  |h 1847 
CAT |c 20210121  |l MUB01  |h 1011 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1019 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 2006 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1246 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20230923  |l MUB01  |h 2134 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2016-10-09 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 PřF-K-13324  |5 3285011451  |8 20160926  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20160926  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d PřF-K-13324  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD