In vitro sledování metabolismu sójových isoflavonů - Leško, Erik Norbert; Kašparovský, Tomáš, 1976-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2016)
Táto bakalářská práce se věnuje stanovení isoflavonů a kinetice jejich odbourávání v reálném vzorku bachorové tekutiny přežvýkavců. Mezi zkoumané isoflavony patří daidzein, glycitein, genistein a jejich glykosylované formy. Glykosylované formy se ve zkoumaných vzorcích nenacházely. Dále byla sledována tvorba equolu, bakteriálního metabolitu vytvořeného z prekurzoru daidzeinu, který vykazuje nejvyšší estrogenní a antioxidační aktivitu ze sledovaných látek. Ve vzorkách s 50 mg přidaného extraktu po 24 h koncentrace equolu vzrástla na 1,04 ± 0,63 μg/ml a ve vzorkách so 75 mg přidaného extraktu vzrástla na 0,662 ± 0,060 μg/ml. Přítomnost těchto látek v krmivu přímo souvisí s jejich obsahem v mléčných produktech. Tato skutečnost je využitelná při zvyšování kvality potravin. Analyty byly měřené pomocí HPLC/MS-TOF.
This thesis deals with the determination of isoflavones and their degradation kinetics in real samples of rumen fluid. Studied isoflavones include daidzein , glycitein , genistein and their glycosylated forms. However, glycosides were not present in the analysed samples. The formation of equol, bacterial metabolite converted from daidzein, which shows the highest estrogen and antioxidant activity among the studied substances was also studied. Concentration of equol reached 1,04 ± 0,63 mg/ml in the samples with 50 mg of added extract and 0,662 ± 0,060 mg/ml in the samples with 75 mg of added extract. Presence of these isoflavones in animal feed directly affects their concentration in dairy products. This fact is useful for improving the quality of food. The analytes were measured by HPLC/MS-TOF.
Vedoucí práce: Tomáš Kašparovský
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016
Keywords: bachorová tekutina; fytoestrogeny; isoflavony; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; high performance liquid chromatography; phytoestrogens; rumen fluid; Isoflavones; bakalářské práce; bachelor's theses