In vitro sledování metabolismu sójových isoflavonů - Leško, Erik Norbert (2016)
Táto bakalářská práce se věnuje stanovení isoflavonů a kinetice jejich odbourávání v reálném vzorku bachorové tekutiny přežvýkavců. Mezi zkoumané isoflavony patří daidzein, glycitein, genistein a jejich glykosylované formy. Glykosylované formy se ve zkoumaných vzorcích nenacházely. Dále byla sledována tvorba equolu, bakteriálního metabolitu vytvořeného z prekurzoru daidzeinu, který vykazuje nejvyšší estrogenní a antioxidační aktivitu ze sledovaných látek. Ve vzorkách s 50 mg přidaného extraktu po 24 h koncentrace equolu vzrástla na 1,04 ± 0,63 μg/ml a ve vzorkách so 75 mg přidaného extraktu vzrástla na 0,662 ± 0,060 μg/ml. Přítomnost těchto látek v krmivu přímo souvisí s jejich obsahem v mléčných produktech. Tato skutečnost je využitelná při zvyšování kvality potravin. Analyty byly měřené pomocí HPLC/MS-TOF.