Hladiny equolu a isoflavonů v jogurtech v závislosti na jejich dávce v krmivu /

V bakalářské práci se věnuji equolu a dalším isoflavonům, které patří do rodiny fytoestrogenů. Jedná se o estrogenně aktivní látky, u kterých je zkoumán pozitivní vliv na lidské zdraví. Isoflavony můžeme najít v luštěninách, zejména v sójových bobech, kde se nachází především ve své neaktivní glykos...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Štěpánek, Martin (Autor práce)
Další autoři: Kašparovský, Tomáš, 1976- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2016
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/423260/prif_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:V bakalářské práci se věnuji equolu a dalším isoflavonům, které patří do rodiny fytoestrogenů. Jedná se o estrogenně aktivní látky, u kterých je zkoumán pozitivní vliv na lidské zdraví. Isoflavony můžeme najít v luštěninách, zejména v sójových bobech, kde se nachází především ve své neaktivní glykosylované formě. Díky působení bakterií zažívacího traktu se přemění na formu biologicky aktivní, která je vstřebána do krevního oběhu. Nejdůležitějším metabolitem, který vykazuje nejvyšší estrogenní a antioxidační aktivitu, je equol, který vzniká z daidzeinu také působením střevní mikroflory. Ovšem pouze 30 - 50 % populace umí metabolizovat daidzein na equol a tito jedinci jsou nazýváni equol producenti. Na rozdíl od lidí dokáží všichni přežvýkavci, například krávy, produkovat equol, který se následně dostává do mléka. Tato skutečnost je jedna z možností, jak poskytnout pozitivní účinky lidem, kteří equol produkovat neumí. Praktická část se zabývá měřením hladiny equolu a isoflavonů v jogurte
In this bachelor thesis I focus on equol and other isoflavones which belongs to the family of phytoestrogens. These are estrogen active substances, which are examined for positive effects on human health. Isoflavones can be found in legumes, especially soybeans in inactive form. Thanks to the action of intestial bacteria is inactive form converted to biological active form, which is absorbed into the blood stream. The most important metabolite is equol, which is produced from daidzein also by action of intestial mikroflóra and has the highest estrogenic and antioxidant activity. Hovever, only 30 - 50 % of population can produce equol - these are called equol producers. Unlike humas, all ruminants for example cows can produce equol, which susequently gets into the milk. This is one of the ways to provide positive effects for people who can not produce equol The practical part of this thesis deals with measuring levels of equol and isoflavones in yoghurt, which are made from milk from co
Popis jednotky:Vedoucí práce: Tomáš Kašparovský
Fyzický popis:44 listů : ilustrace