Hladiny equolu a isoflavonů v jogurtech v závislosti na jejich dávce v krmivu - Štěpánek, Martin (2016)
V bakalářské práci se věnuji equolu a dalším isoflavonům, které patří do rodiny fytoestrogenů. Jedná se o estrogenně aktivní látky, u kterých je zkoumán pozitivní vliv na lidské zdraví. Isoflavony můžeme najít v luštěninách, zejména v sójových bobech, kde se nachází především ve své neaktivní glykosylované formě. Díky působení bakterií zažívacího traktu se přemění na formu biologicky aktivní, která je vstřebána do krevního oběhu. Nejdůležitějším metabolitem, který vykazuje nejvyšší estrogenní a antioxidační aktivitu, je equol, který vzniká z daidzeinu také působením střevní mikroflory. Ovšem pouze 30 - 50 % populace umí metabolizovat daidzein na equol a tito jedinci jsou nazýváni equol producenti. Na rozdíl od lidí dokáží všichni přežvýkavci, například krávy, produkovat equol, který se následně dostává do mléka. Tato skutečnost je jedna z možností, jak poskytnout pozitivní účinky lidem, kteří equol produkovat neumí. Praktická část se zabývá měřením hladiny equolu a isoflavonů v jogurte