Optimalizece stanovení fytoestrogenů pomocí HPLC-MS /
Tato diplomová práce se zabývá stanovením základního složení mléka a detekcí fytoestrogenních látek. Fytoestrogeny jsou sekundární metabolity rostlin, jedná se o polyfenolické nesteroidní estrogeny. Práce je především zaměřena na daidzein a jeho metabolit equol v mléce. Equol je isoflavandiol, který...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Čeština |
Vydáno: |
2015
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/376168/prif_m/ |
Shrnutí: | Tato diplomová práce se zabývá stanovením základního složení mléka a detekcí fytoestrogenních látek. Fytoestrogeny jsou sekundární metabolity rostlin, jedná se o polyfenolické nesteroidní estrogeny. Práce je především zaměřena na daidzein a jeho metabolit equol v mléce. Equol je isoflavandiol, který vykazuje estrogenní a antioxidační aktivitu, díky kterým má pozitivní účinky na lidské zdraví. Práce se dále zabývá stabilitou standardů, které sloužily jako kontrola měření. Byla validována metoda pro stanovení isoflavonů a equolu v mléce pomocí HPLC/MS-TOF. Vzorky byly odebírány první a druhý den po krmení. Prvním závěrem je, že ve skupině dojnic přikrmovaných sójovým extraktem byla průměrná hladina equolu 270 ng/ml, zatímco u kontrolní skupiny 170 ng/ml. Dále výzkum ukazuje, že ve srovnání s prvním dnem odběru vzorků, hladina equolu druhý den klesá. This thesis deals with the determination of basic milk composition and detection of phytoestrogenic substances. Phytoestrogens are plant secondary metabolites that are in polyphenolic nonsteroidal estrogen category. The thesis is particularly focused on daidzein and its metabolite equol in milk. Equol is isoflavandiol which exhibits estrogenic and antioxidant activities that are supposed to have positive effects on human health. The study also discusses stability of standards that served as a measurement control. The method has been validated for determination of isoflavones and equol in milk by HPLC / MS-TOF. Samples were taken on day one and day two after feeding. First conclusion is that in one group of cows fed with the supplementation containing soy extract, the average level of equol was 270 ng / ml, while the average level of equol in control group was 170 ng / ml. Secondly the research reveals that level of equol decreased in sample from day two in comparison to sample from da |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Tomáš Kašparovský |
Fyzický popis: | 64 listů : grafy |