Optimalizece stanovení fytoestrogenů pomocí HPLC-MS - Goišová, Alena (2015)
Tato diplomová práce se zabývá stanovením základního složení mléka a detekcí fytoestrogenních látek. Fytoestrogeny jsou sekundární metabolity rostlin, jedná se o polyfenolické nesteroidní estrogeny. Práce je především zaměřena na daidzein a jeho metabolit equol v mléce. Equol je isoflavandiol, který vykazuje estrogenní a antioxidační aktivitu, díky kterým má pozitivní účinky na lidské zdraví. Práce se dále zabývá stabilitou standardů, které sloužily jako kontrola měření. Byla validována metoda pro stanovení isoflavonů a equolu v mléce pomocí HPLC/MS-TOF. Vzorky byly odebírány první a druhý den po krmení. Prvním závěrem je, že ve skupině dojnic přikrmovaných sójovým extraktem byla průměrná hladina equolu 270 ng/ml, zatímco u kontrolní skupiny 170 ng/ml. Dále výzkum ukazuje, že ve srovnání s prvním dnem odběru vzorků, hladina equolu druhý den klesá.