Isoflavony v trávicím traktu krav

Isoflavony se řadí mezi fytoestrogeny, což jsou polyfenolické sekundární metabolity rostlin. Teoretická část práce se zaměřuje na strukturu isoflavonů, estrogenové receptory, ke kterým se isoflavony vážou, rozdělení isoflavonů, několik hlavních zástupců, také na jejich účinky na lidské zdraví a meta...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Hanáková, Kateřina (Autor práce)
Další autoři: Kašparovský, Tomáš, 1976- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2014
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/357771/prif_m/
Obálka
Popis
Shrnutí:Isoflavony se řadí mezi fytoestrogeny, což jsou polyfenolické sekundární metabolity rostlin. Teoretická část práce se zaměřuje na strukturu isoflavonů, estrogenové receptory, ke kterým se isoflavony vážou, rozdělení isoflavonů, několik hlavních zástupců, také na jejich účinky na lidské zdraví a metabolismus jak v lidském těle, tak v bachoru krav. Praktická část práce se zabývá sledováním variability krmiva a výtěžností jednotlivých isoflavonů v krmivu v závislosti na čase, tedy sledování metabolismu daidzeinu, glyciteinu a genisteinu v bachoru krav. K těmto stanovením bylo použito HPLC s detektorem diodového pole. Metabolismus isoflavonů byl sledován také in vitro v bachorové tekutině pomocí HPLC/MS-TOF, opět v závislosti na čase.
Isoflavones belong to phytoestrogens, which are polyphenolic plant secondary metabolites. The theoretical part of this thesis focuses on the structure of isoflavones, estrogen receptors to which isoflavones bind, division of isoflavones, several major representatives, their positive influence on human health and metabolism in human body and bovine rumen. The practical part of this thesis deals with observing variability of feeds and yield of individual isoflavones in a diet over 24 hours, thus tracking the metabolism of daidzein, glycitein and genistein in bovine rumen. These determinations were made with the support of HPLC, a photodiode array detector. Metabolism of isoflavones was also studied in vitro in rumen fluid, based on time by means of HPLC/MS-TOF.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Tomáš Kašparovský
Fyzický popis:53 l. : il.