Isoflavony v trávicím traktu krav - Hanáková, Kateřina (2014)
Isoflavony se řadí mezi fytoestrogeny, což jsou polyfenolické sekundární metabolity rostlin. Teoretická část práce se zaměřuje na strukturu isoflavonů, estrogenové receptory, ke kterým se isoflavony vážou, rozdělení isoflavonů, několik hlavních zástupců, také na jejich účinky na lidské zdraví a metabolismus jak v lidském těle, tak v bachoru krav. Praktická část práce se zabývá sledováním variability krmiva a výtěžností jednotlivých isoflavonů v krmivu v závislosti na čase, tedy sledování metabolismu daidzeinu, glyciteinu a genisteinu v bachoru krav. K těmto stanovením bylo použito HPLC s detektorem diodového pole. Metabolismus isoflavonů byl sledován také in vitro v bachorové tekutině pomocí HPLC/MS-TOF, opět v závislosti na čase.