Jaké je optimum energie ze sacharidů? /
Cílem této práce je zjistit, jaký je optimální podíl energetického příjmu, který bychom měli získat ze sacharidů, a zda jsou oprávněná současná doporučení. V současné době se stále vedou diskuze o tom, jakou část celkového energetického příjmu musí tvořit sacharidy a jaký musí být podíl jednotlivých...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Čeština |
Vydáno: |
2018
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/k6gvm/ |
Shrnutí: | Cílem této práce je zjistit, jaký je optimální podíl energetického příjmu, který bychom měli získat ze sacharidů, a zda jsou oprávněná současná doporučení. V současné době se stále vedou diskuze o tom, jakou část celkového energetického příjmu musí tvořit sacharidy a jaký musí být podíl jednotlivých typu sacharidů (cukry, škrob, vláknina) ve stravě. Jsou zkoumané vztahy mezi nadměrným příjmem sacharidů a výskytem neinfekčních chronických onemocnění. Naopak redukční diety s nízkým obsahem sacharidů jsou trendem v hubnutí. Teoretická část práce obsahuje analýzu studií o současné konzumaci sacharidů a jejich doporučeném množství a taky o vlivech kvantity a kvality sacharidů na zdravotní stav lidí. Praktická část je zaměřená na porovnání diety s omezením sacharidů a běžné stravy za účelem zjistit, jaká jsou rizika a přínosy spojené s omezením sacharidů. The aim of this bachelor thesis is to find out what is the optimal percentage of energy we should get from carbohydrates and whether current recommendations are justified. At present, there is still discussion about what part of the total energy intake carbohydrates must be produced, and what percentage of carbohydrates (sugars, starch, fiber) in the diet should be. The relationships between excessive carbohydrate intake and the incidence of non-infectious chronic diseases are investigated. On the other hand, low-carbohydrate diets are a trend in weight loss. The theoretical part of the thesis contains analysis of studies on the current consumption of carbohydrates and their recommended amounts, as well as on the effects of quantity and quality of carbohydrates on the health status of people. The practical part is focused on comparing the carbohydrate-restricted diet with the usual diet to determine the risks and benefits associated with carbohydrate restriction. |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Jindřich Fiala |
Fyzický popis: | 97 listů |