Jaké je optimum energie ze sacharidů? /

Cílem této práce je zjistit, jaký je optimální podíl energetického příjmu, který bychom měli získat ze sacharidů, a zda jsou oprávněná současná doporučení. V současné době se stále vedou diskuze o tom, jakou část celkového energetického příjmu musí tvořit sacharidy a jaký musí být podíl jednotlivých...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Borzenko, Nadezhda, 1996- (Autor práce)
Další autoři: Fiala, Jindřich, 1959- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2018
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/k6gvm/
Obálka
LEADER 04865ctm a22007337i 4500
001 MUB01006418914
003 CZ BrMU
005 20211025104604.0
008 180607s2018 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-06-17 
035 |a (ISMU-VSKP)313927 
040 |a BOD114  |b cze  |e rda  |d BOD002 
072 7 |a 613  |x Hygiena. Lidské zdraví  |2 Konspekt  |9 14 
080 |a 613.263  |2 MRF 
080 |a 613.2  |2 MRF 
100 1 |a Borzenko, Nadezhda,  |d 1996-  |7 osd20211129098  |% UČO 447146  |4 dis 
242 1 0 |a What is the optimum energy from carbohydrates?  |y eng 
245 1 0 |a Jaké je optimum energie ze sacharidů? /  |c Nadezhda Borzenko 
264 0 |c 2018 
300 |a 97 listů 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a svazek  |b nc  |2 rdacarrier 
500 |a Vedoucí práce: Jindřich Fiala 
502 |a Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2018 
520 2 |a Cílem této práce je zjistit, jaký je optimální podíl energetického příjmu, který bychom měli získat ze sacharidů, a zda jsou oprávněná současná doporučení. V současné době se stále vedou diskuze o tom, jakou část celkového energetického příjmu musí tvořit sacharidy a jaký musí být podíl jednotlivých typu sacharidů (cukry, škrob, vláknina) ve stravě. Jsou zkoumané vztahy mezi nadměrným příjmem sacharidů a výskytem neinfekčních chronických onemocnění. Naopak redukční diety s nízkým obsahem sacharidů jsou trendem v hubnutí. Teoretická část práce obsahuje analýzu studií o současné konzumaci sacharidů a jejich doporučeném množství a taky o vlivech kvantity a kvality sacharidů na zdravotní stav lidí. Praktická část je zaměřená na porovnání diety s omezením sacharidů a běžné stravy za účelem zjistit, jaká jsou rizika a přínosy spojené s omezením sacharidů.  |% cze 
520 2 9 |a The aim of this bachelor thesis is to find out what is the optimal percentage of energy we should get from carbohydrates and whether current recommendations are justified. At present, there is still discussion about what part of the total energy intake carbohydrates must be produced, and what percentage of carbohydrates (sugars, starch, fiber) in the diet should be. The relationships between excessive carbohydrate intake and the incidence of non-infectious chronic diseases are investigated. On the other hand, low-carbohydrate diets are a trend in weight loss. The theoretical part of the thesis contains analysis of studies on the current consumption of carbohydrates and their recommended amounts, as well as on the effects of quantity and quality of carbohydrates on the health status of people. The practical part is focused on comparing the carbohydrate-restricted diet with the usual diet to determine the risks and benefits associated with carbohydrate restriction.  |9 eng 
650 0 7 |a dieta s omezením sacharidů  |2 czmesh 
650 0 7 |a potravní vláknina  |2 czmesh 
650 0 7 |a sacharidy  |2 czmesh 
650 0 2 |a Carbohydrates 
650 0 2 |a Dietary Fiber 
650 0 2 |a Diet, Carbohydrate-Restricted 
655 7 |a bakalářské práce  |7 fd132403  |2 czenas 
655 9 |a bachelor's theses  |2 eczenas 
658 |a Specializace ve zdravotnictví  |b Nutriční terapeut  |c LF B-SZ NUT (NUT)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Fiala, Jindřich,  |d 1959-  |7 nlk20010099061  |% UČO 386  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav podpory a ochrany zdraví  |7 mub20211111458  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/k6gvm/ 
CAT |c 20180607  |l MUB01  |h 0420 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20180810  |l MUB01  |h 1450 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180814  |l MUB01  |h 1536 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180814  |l MUB01  |h 1538 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20181023  |l MUB01  |h 0812 
CAT |a GREGROVA  |b 02  |c 20190326  |l MUB01  |h 1408 
CAT |c 20190617  |l MUB01  |h 1026 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200304  |l MUB01  |h 0942 
CAT |c 20200306  |l MUB01  |h 1848 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200522  |l MUB01  |h 1113 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200616  |l MUB01  |h 2210 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200914  |l MUB01  |h 1457 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20201013  |l MUB01  |h 1200 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210106  |l MUB01  |h 2342 
CAT |a VARTECKAX  |b 02  |c 20210422  |l MUB01  |h 0920 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20210422  |l MUB01  |h 0920 
CAT |a BATCH-UPD  |b 02  |c 20210423  |l MUB01  |h 2355 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1029 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 2015 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1302 
CAT |a VACOVAX  |b 02  |c 20211025  |l MUB01  |h 1046 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-06-17 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 LF-K-16459  |6 3147079959  |5 3147079959  |8 20190326  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20190326  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d LF-K-16459  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD