Jaké je optimum energie ze sacharidů? - Borzenko, Nadezhda, 1996- (2018)
Cílem této práce je zjistit, jaký je optimální podíl energetického příjmu, který bychom měli získat ze sacharidů, a zda jsou oprávněná současná doporučení. V současné době se stále vedou diskuze o tom, jakou část celkového energetického příjmu musí tvořit sacharidy a jaký musí být podíl jednotlivých typu sacharidů (cukry, škrob, vláknina) ve stravě. Jsou zkoumané vztahy mezi nadměrným příjmem sacharidů a výskytem neinfekčních chronických onemocnění. Naopak redukční diety s nízkým obsahem sacharidů jsou trendem v hubnutí. Teoretická část práce obsahuje analýzu studií o současné konzumaci sacharidů a jejich doporučeném množství a taky o vlivech kvantity a kvality sacharidů na zdravotní stav lidí. Praktická část je zaměřená na porovnání diety s omezením sacharidů a běžné stravy za účelem zjistit, jaká jsou rizika a přínosy spojené s omezením sacharidů.