Optimalizace metody pro stanovení jetelových isoflavonů /

Isoflavony jsou látky rostlinného původu, které se řadí mezi fytoestrogeny. Jedná se o široce zkoumané sekundární metabolity rostlin, především kvůli širokému spektru účinků na lidský organismus. Vyskytují se v sóji a jetelovinách, které jsou běžnou součástí krmiv pro hospodářská zvířata. V této bak...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Kroupa, David (Autor práce)
Další autoři: Kašparovský, Tomáš, 1976- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2017
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/436474/prif_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:Isoflavony jsou látky rostlinného původu, které se řadí mezi fytoestrogeny. Jedná se o široce zkoumané sekundární metabolity rostlin, především kvůli širokému spektru účinků na lidský organismus. Vyskytují se v sóji a jetelovinách, které jsou běžnou součástí krmiv pro hospodářská zvířata. V této bakalářské práci se věnujeme isoflavonům formononetinu a biochaninu A a optimalizací metody pro jejich stanovení v bachorové tekutině. Cílem bylo nalézt a experimentálně ověřit interní standardy používané pro stanovení těchto látek a následně z nich vybrat nejvhodnější pro jejich analýzu pomocí kapalinové chromatografie. Práce se zaměřuje na interní standardy flavon a 6-hydroxyflavon, které vykazují podobné vlastnosti a strukturu jako analyzované isoflavony a jeví se proto jako vhodné látky pro toto stanovení. Za účelem otestování možného uplatnění těchto interních standardů bude v rámci této práce provedeno jejich vytřepávání se standardy stanovovaných isoflavonů a následná analýza kapalinovou
Isoflavones are substances naturally occuring in plants, which belong to the class phytoestrogens. They are secondary metabolites of plants and currently they are widely researched, primarily due to a wide range of effects on the human organism. They are found in soybeans and legumes, which are regular components of livestock feed. In this bachelor thesis we deal with isoflavones formononetin and biochanin A and optimization of method for their determination in rumen fluid. The aim was to find and experimentally verify internal standards used to determine these substances and then select the most suitable one for their analysis by liquid chromatography. The thesis focuses on the internal standards flavone and 6-hydroxyflavone, which exhibit similar properties and structure as the analyzed isoflavones and therefore appear to be suitable for this determination. In order to test the possible application of these internal standards, an extraxtion with the standards of isoflavones will be c
Popis jednotky:Vedoucí práce: Tomáš Kašparovský
Fyzický popis:37 listů