Optimalizace metody pro stanovení jetelových isoflavonů - Kroupa, David (2017)
Isoflavony jsou látky rostlinného původu, které se řadí mezi fytoestrogeny. Jedná se o široce zkoumané sekundární metabolity rostlin, především kvůli širokému spektru účinků na lidský organismus. Vyskytují se v sóji a jetelovinách, které jsou běžnou součástí krmiv pro hospodářská zvířata. V této bakalářské práci se věnujeme isoflavonům formononetinu a biochaninu A a optimalizací metody pro jejich stanovení v bachorové tekutině. Cílem bylo nalézt a experimentálně ověřit interní standardy používané pro stanovení těchto látek a následně z nich vybrat nejvhodnější pro jejich analýzu pomocí kapalinové chromatografie. Práce se zaměřuje na interní standardy flavon a 6-hydroxyflavon, které vykazují podobné vlastnosti a strukturu jako analyzované isoflavony a jeví se proto jako vhodné látky pro toto stanovení. Za účelem otestování možného uplatnění těchto interních standardů bude v rámci této práce provedeno jejich vytřepávání se standardy stanovovaných isoflavonů a následná analýza kapalinovou