Sledování hladin jetelových isoflavonoidů v ruminální tekutině v bioreaktoru v přítomnosti objemovém typu krmiva /

Isoflavony jsou látky, které si vyvářejí rostliny jako sekundární metabolity. Nejčastěji zkoumanými isoflavony u jetele (Trifolium sp.) jsou daidzein, formononetin a biochanin A. Studie týkající se isoflavonů jsou důležité zejména kvůli strukturní podobnosti těchto látek s hormonem 17-β-estradiolem....

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Kailová, Kateřina (Autor práce)
Další autoři: Kašparovský, Tomáš, 1976- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2017
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/437362/prif_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:Isoflavony jsou látky, které si vyvářejí rostliny jako sekundární metabolity. Nejčastěji zkoumanými isoflavony u jetele (Trifolium sp.) jsou daidzein, formononetin a biochanin A. Studie týkající se isoflavonů jsou důležité zejména kvůli strukturní podobnosti těchto látek s hormonem 17-β-estradiolem. Isoflavony se mohou stejně jako estradiol vázat na estrogenní receptory a ovlivňovat tak zdraví člověka. Většina lidské populace neumí isoflavony metabolizovat, mohou je však přijímat v mléce skotu, který isoflavony díky mikroorganismům ve složitém žaludku metabolizovat dokáže. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na sledování změn koncentrací jetelových isoflavonů během jejich metabolismu v bioreaktoru s ruminální tekutinou získanou od krávy krmené objemovým typem krmiva s přídavkem jetelového extraktu.
Isoflavones are substances which are produced by plants as secondary metabolites. The most frequently studied isoflavones of red clover (Trifolium sp.) are daidzein, formononetin and biochanin A. Studies concerning isoflavones are important especially because of their structural similarity with hormone 17-β-estradiol. As well as estradiol isoflavones may are able to bound to estrogen receptors and thus influence human health. Most of human population are not able to metabolize isoflavones, however, they can receive them in milk of cattle, which is able to metabolize isoflavones thanks to microorganisms in complex four-compartment stomach. The practical part of my bachelor thesis focuses on monitoring changes of concentration of clover isoflavones during their metabolism in bioreactor with rumen fluid gained from a cow fed with forage type of diet with the addition of clover extract.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Tomáš Kašparovský
Fyzický popis:54 stran