Sledování hladin jetelových isoflavonoidů v ruminální tekutině v bioreaktoru v přítomnosti objemovém typu krmiva - Kailová, Kateřina (2017)
Isoflavony jsou látky, které si vyvářejí rostliny jako sekundární metabolity. Nejčastěji zkoumanými isoflavony u jetele (Trifolium sp.) jsou daidzein, formononetin a biochanin A. Studie týkající se isoflavonů jsou důležité zejména kvůli strukturní podobnosti těchto látek s hormonem 17-β-estradiolem. Isoflavony se mohou stejně jako estradiol vázat na estrogenní receptory a ovlivňovat tak zdraví člověka. Většina lidské populace neumí isoflavony metabolizovat, mohou je však přijímat v mléce skotu, který isoflavony díky mikroorganismům ve složitém žaludku metabolizovat dokáže. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na sledování změn koncentrací jetelových isoflavonů během jejich metabolismu v bioreaktoru s ruminální tekutinou získanou od krávy krmené objemovým typem krmiva s přídavkem jetelového extraktu.