Sledování hladin jetelových isoflavonoidů v ruminální tekutině za pomoci bioreaktoru v přítomnosti jadrného typu krmiva /

Teoretická část této bakalářské práce se zabývá jetelovými isoflavonoidy, mezi které patří daidzein, genistein, biochanin A a formononetin. Isoflavonoidy jsou látky, které vykazují estrogenní aktivitu. Mají široké pozitivní účinky na lidské zdraví, hovoří se o nich v souvislosti s léčbou a prevencí...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Mitašová, Katarína (Dissertant)
Other Authors: Kašparovský, Tomáš, 1976- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Slovak
Published: 2017
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/437109/prif_b/
Cover Image
Description
Summary:Teoretická část této bakalářské práce se zabývá jetelovými isoflavonoidy, mezi které patří daidzein, genistein, biochanin A a formononetin. Isoflavonoidy jsou látky, které vykazují estrogenní aktivitu. Mají široké pozitivní účinky na lidské zdraví, hovoří se o nich v souvislosti s léčbou a prevencí nemocí jako osteoporóza, kardiovaskulární onemocnění či dokonce rakovina. Praktická část této práce se zabývá sledováním hladin jetelových izoflavonoidů v bachorové tekutin od dojnice krmené jadrným typem krmiva. Bachorová tekutina byla kultivovaná v bioreaktoru, přičemž bylo přidávané krmivo s přídavkem jetelového extraktu. Isoflavonoidy byly analyzovány ze vzorků pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie.
Theoretical part of this bachelor thesis deals with clover isoflavonoids, including daidzein, genistein, biochanin A and formononetin. Isoflavonoids are substances which exhibit estrogenic activity. They have wide positive effects to human health, they could be used to treat and prevent diseases such as osteoporosis, cardiovascular diseases or even cancer. Practical part of this bachelor thesis deals with monitoring of clover isoflavonoids levels in rumen fluid from cow, which was fed with concentrate type of feed. The rumen fluid was cultivated in a bioreactor, with feed added with clover extract. Isoflavonoids were analyzed using high performance liquid chromatography.
Item Description:Vedoucí práce: Tomáš Kašparovský
Physical Description:52 listů