Sledování hladin jetelových isoflavonoidů v ruminální tekutině za pomoci bioreaktoru v přítomnosti jadrného typu krmiva - Mitašová, Katarína (2017)
Teoretická část této bakalářské práce se zabývá jetelovými isoflavonoidy, mezi které patří daidzein, genistein, biochanin A a formononetin. Isoflavonoidy jsou látky, které vykazují estrogenní aktivitu. Mají široké pozitivní účinky na lidské zdraví, hovoří se o nich v souvislosti s léčbou a prevencí nemocí jako osteoporóza, kardiovaskulární onemocnění či dokonce rakovina. Praktická část této práce se zabývá sledováním hladin jetelových izoflavonoidů v bachorové tekutin od dojnice krmené jadrným typem krmiva. Bachorová tekutina byla kultivovaná v bioreaktoru, přičemž bylo přidávané krmivo s přídavkem jetelového extraktu. Isoflavonoidy byly analyzovány ze vzorků pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie.