In-vitro sledování adaptace ruminální mikroflóry v závosloti na krmivu /
Bachor skotu je největší částí předžaludku a díky tomu dokáže pojmout velké množství krmiva. Potrava se v bachoru tráví ihned a to dvěma způsobyX-Xmechanicky a chemicky. Větší význam má chemické mikrobiální trávení. Na tomto trávení se podílí z největší části bakterie, poté nálevníci a anaerobní bac...
Uloženo v:
| Hlavní autor: | |
|---|---|
| Další autoři: | |
| Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
| Jazyk: | Čeština |
| Vydáno: |
2015
|
| Témata: | |
| On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/376116/prif_m/ |
| Shrnutí: | Bachor skotu je největší částí předžaludku a díky tomu dokáže pojmout velké množství krmiva. Potrava se v bachoru tráví ihned a to dvěma způsobyX-Xmechanicky a chemicky. Větší význam má chemické mikrobiální trávení. Na tomto trávení se podílí z největší části bakterie, poté nálevníci a anaerobní bachorové houby. Rychlost zpracování krmiva záleží na typu krmiva a jejich různých příměsích. Ty se přidávají za účelem lepšího průběhu trávení. Nesprávný výběr krmiva může mít špatný dopad na celkový stav zvířete. V této diplomové byly optimalizovány parametry kultivace ruminální tekutiny za in-vitro podmínek v bioreaktoru. Nejprve bylo do bioreaktoru přidáváno krmivo. Následně byly ke krmivu přidávány různé příměsi jako isoflavony a kvasinky a během kultivace odebírány vzorky. U těchto vzorků byly měřeny koncentrace bakterií metodou PCR a obsah TMK v bachorové tekutině za pomoci plynového chromatografu. Díky PCR analýzám byla zjištěna přítomnost bachorových bakterií, z čehož vyplývá, že opti Rumen is the largest part of a cow’s forestomach that can absorb large amounts of feed. Feed in the rumen is immediately digested in two ways - mechanically and chemically. Chemical microbial digestion is more important and it is carried out by bacteria, ciliates and anaerobic rumen fungi. The speed of digestion depends on the type of feed and other ingredients. These ingredients are added for better digestion. Wrong choice of the feed may have a bad effect on the overall condition of animals. In this thesis the parameters of ruminal fluid were optimized. The optimization was carried out in vitro conditions in the bioreactor. Firstly, only feed was added to the bioreactor, secondly, feed with various ingredients (isoflavones and yeasts) was added. The feed was sampled (several times) during the culturing. These samples measured the concentration of bacteria using the PCR method and the content of volatile fatty acids in ruminal fluid using the gas chromatograph. PCR analyses confirmed |
|---|---|
| Popis jednotky: | Vedoucí práce: Jan Lochman |
| Fyzický popis: | 64 listů : tabulky |