In-vitro sledování adaptace ruminální mikroflóry v závosloti na krmivu - Vaškůjová, Marie (2015)
Bachor skotu je největší částí předžaludku a díky tomu dokáže pojmout velké množství krmiva. Potrava se v bachoru tráví ihned a to dvěma způsobyX-Xmechanicky a chemicky. Větší význam má chemické mikrobiální trávení. Na tomto trávení se podílí z největší části bakterie, poté nálevníci a anaerobní bachorové houby. Rychlost zpracování krmiva záleží na typu krmiva a jejich různých příměsích. Ty se přidávají za účelem lepšího průběhu trávení. Nesprávný výběr krmiva může mít špatný dopad na celkový stav zvířete. V této diplomové byly optimalizovány parametry kultivace ruminální tekutiny za in-vitro podmínek v bioreaktoru. Nejprve bylo do bioreaktoru přidáváno krmivo. Následně byly ke krmivu přidávány různé příměsi jako isoflavony a kvasinky a během kultivace odebírány vzorky. U těchto vzorků byly měřeny koncentrace bakterií metodou PCR a obsah TMK v bachorové tekutině za pomoci plynového chromatografu. Díky PCR analýzám byla zjištěna přítomnost bachorových bakterií, z čehož vyplývá, že opti