The role of dietary lipids in colon cancer development /

Kolorektální karcinom může být významně ovlivněn dietetickými faktory, zvláště specifickými mastnými kyselinami, které jsou důležitými modulátory různých fyziologických funkcí a významně přispívají k udržení homeostázy střevního epitelu. Butyrát, mastná kyselina s krátkým řetězcem vznikající ferment...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Tylichová, Zuzana (Autor práce)
Další autoři: Hofmanová, Jiřina, 1950- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Angličtina
Vydáno: 2018
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/lrtai/
Obálka
Popis
Shrnutí:Kolorektální karcinom může být významně ovlivněn dietetickými faktory, zvláště specifickými mastnými kyselinami, které jsou důležitými modulátory různých fyziologických funkcí a významně přispívají k udržení homeostázy střevního epitelu. Butyrát, mastná kyselina s krátkým řetězcem vznikající fermentací vlákniny ve střevě, a kyselina dokosahexaenová (DHA), nejdelší a nejvíce nenasycená mastná kyselina přítomná v rybím oleji, vykazují řadu interaktivních účinků ovlivňujících růst nádorových buněk střeva, jejich diferenciaci nebo buněčnou smrt. Nicméně molekulární mechanismy zodpovědné za tuto interakci a její dopad na buněčný lipidom stále nejsou plně objasněny. Hlavním cílem naší práce bylo objasnit mechanismy zodpovědné za rozdílnou odpověď diferencujících a nediferencujících nádorových buněk střeva po působení butyrátu a DHA. Ukázali jsme, že tyto odpovědi mohou záležet na schopnosti buněk diferencovat. Naše výsledky prokazují, že v buňkách se schopností diferencovat butyrát indukuje
Colon cancer can be significantly influenced by dietary factors, especially by specific fatty acids that are important modulators of various physiological functions and significantly contribute to maintenance of intestinal epithelium homeostasis. Dietary fatty acids - short chain fatty acid butyrate, arising from microbial fiber fermentation, and n-3 polyunsaturated docosahexaenoic acid (DHA), the longest and most unsaturated fatty acid present in fish oil - exhibit a number of interactive effects on colon cancer cell growth, differentiation, or cell death. However, the molecular mechanisms responsible for these interactions and their impact on cellular lipidome are still not fully clear. The aim of our study was to clarify the mechanisms responsible for diverse response of differentiating and non-differentiating human colon cancer cells to butyrate and DHA. We showed that these responses may rely on cellular sensitivity to differentiation. Our data indicate that in cell types capable
Popis jednotky:Vedoucí práce: Jiřina Hofmanová
Fyzický popis:75 stran, 82 stran příloh v různém číslování