The role of dietary lipids in colon cancer development - Tylichová, Zuzana (2018)
Kolorektální karcinom může být významně ovlivněn dietetickými faktory, zvláště specifickými mastnými kyselinami, které jsou důležitými modulátory různých fyziologických funkcí a významně přispívají k udržení homeostázy střevního epitelu. Butyrát, mastná kyselina s krátkým řetězcem vznikající fermentací vlákniny ve střevě, a kyselina dokosahexaenová (DHA), nejdelší a nejvíce nenasycená mastná kyselina přítomná v rybím oleji, vykazují řadu interaktivních účinků ovlivňujících růst nádorových buněk střeva, jejich diferenciaci nebo buněčnou smrt. Nicméně molekulární mechanismy zodpovědné za tuto interakci a její dopad na buněčný lipidom stále nejsou plně objasněny. Hlavním cílem naší práce bylo objasnit mechanismy zodpovědné za rozdílnou odpověď diferencujících a nediferencujících nádorových buněk střeva po působení butyrátu a DHA. Ukázali jsme, že tyto odpovědi mohou záležet na schopnosti buněk diferencovat. Naše výsledky prokazují, že v buňkách se schopností diferencovat butyrát indukuje