In vitro kultivace ruminální tekutiny v bioreaktoru /
Isoflavony jsou sekundární metabolity rostlin, které jsou svoji strukturou podobné 17-β-estradiolu. Díky tomu jsou schopny se vázat na estrogenní receptory a vyvolat buněčnou odpověď. Až 70 % západní populace však není schopno isoflavony plně metabolizovat a využít tak jejich potencionálních benefit...
Uloženo v:
| Hlavní autor: | |
|---|---|
| Další autoři: | |
| Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
| Jazyk: | Čeština |
| Vydáno: |
2018
|
| Témata: | |
| On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/sz2q4/ |
| Shrnutí: | Isoflavony jsou sekundární metabolity rostlin, které jsou svoji strukturou podobné 17-β-estradiolu. Díky tomu jsou schopny se vázat na estrogenní receptory a vyvolat buněčnou odpověď. Až 70 % západní populace však není schopno isoflavony plně metabolizovat a využít tak jejich potencionálních benefitů. Vhodným zdrojem těchto látek může být například kravské mléko a výrobky z něj. Praktická část práce se zabývá kultivací bachorové tekutiny a stanovením koncentrací těkavých mastných kyselin, isoflavonů a equolu. Isoflavones are secondary metabolites od plants, which are structurally similar to 17-β-estradiol. This similarity makes them able to bind to estrogen receptors and induce cellular response. Approximetly 70 % oh western population are not able to fully metabolize isoflavones and take advantage of their effects. Suitable source of isoflavones may be cow milk and product thereof. Practical part is focused on in vitro cultivation of rumen fluid and determination of volatile fatty acid, isoflavones and equol |
|---|---|
| Popis jednotky: | Vedoucí práce: Tomáš Kašparovský |
| Fyzický popis: | 59 listů |