Bezmléčná dieta ve školním stravování /
Diplomová práce se věnuje problematice dietního stravování ve školních jídelnách. Je zaměřena na bezmléčnou dietu. Teoretická část popisuje specifika školního stravování, následně analyzuje složení mléka a jeho význam ve výživě člověka. Těžištěm teoretické části je shrnutí příčin bezmléčných diet, j...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Čeština |
Vydáno: |
2017
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/411184/lf_m/ |
Shrnutí: | Diplomová práce se věnuje problematice dietního stravování ve školních jídelnách. Je zaměřena na bezmléčnou dietu. Teoretická část popisuje specifika školního stravování, následně analyzuje složení mléka a jeho význam ve výživě člověka. Těžištěm teoretické části je shrnutí příčin bezmléčných diet, jejich typů a obecných doporučení pro implementaci do školního stravování. Praktickou část zkoumá výskyt bezmléčné diety ve školních jídelnách a porovnává ho s jeho skutečnou potřebou. Dále je proveden rozbor měsíčního jídelního lístku ze základní školy, a to jak v klasické formě, tak v bezmléčné. Na základě tohoto rozboru je sestaveno doporučení k nutričnímu obohacení a doplnění zjištěných nedostatků. Mezi praktické výstupy práce patří také čtyřicet vzorových receptur pro přípravu svačin bez mléka. The thesis is devoted to the issue of specific diets in school canteens. It focuses on milk free diet. The theoretical part destribes specifics of school meals, then it analyses composition of milk and its importance in human nutrition. The core of the theoretical part is a summary of milk free diet causes, milk free diet types and general recomondations for implamation to school canteens. The practical part examines occurrence of milk free diet in school canteens and compares it to its real need. Furthermore, monthly school menu is analysed in its classical form and its milk free counterpart. On the basis of this analysis, recommendations for nutritional enrichment is created. 40 sample recipes of meal free snacks constitute a part of the practical outcomes. |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Veronika Suchodolová |
Fyzický popis: | 103 listů |