Bezmléčná dieta ve školním stravování - Černá, Tereza (2017)
Diplomová práce se věnuje problematice dietního stravování ve školních jídelnách. Je zaměřena na bezmléčnou dietu. Teoretická část popisuje specifika školního stravování, následně analyzuje složení mléka a jeho význam ve výživě člověka. Těžištěm teoretické části je shrnutí příčin bezmléčných diet, jejich typů a obecných doporučení pro implementaci do školního stravování. Praktickou část zkoumá výskyt bezmléčné diety ve školních jídelnách a porovnává ho s jeho skutečnou potřebou. Dále je proveden rozbor měsíčního jídelního lístku ze základní školy, a to jak v klasické formě, tak v bezmléčné. Na základě tohoto rozboru je sestaveno doporučení k nutričnímu obohacení a doplnění zjištěných nedostatků. Mezi praktické výstupy práce patří také čtyřicet vzorových receptur pro přípravu svačin bez mléka.