Ovoce a zelenina a výživa seniorů /

V období stárnutí bývá výživa velmi často nedostatečná či nevhodná svou skladbou. Vyvážená, pestrá a plnohodnotná výživa pozitivně ovlivňuje zejména kvalitu života. Optimální nutriční stav podporuje adaptibilitu jedince, která je často v seniorském věku snížená, dále má vliv na lepší tělesnou i duše...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Vorlíčková, Markéta (Autor práce)
Další autoři: Suchodolová, Veronika, 1982- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2017
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/436235/lf_m/
Obálka
Popis
Shrnutí:V období stárnutí bývá výživa velmi často nedostatečná či nevhodná svou skladbou. Vyvážená, pestrá a plnohodnotná výživa pozitivně ovlivňuje zejména kvalitu života. Optimální nutriční stav podporuje adaptibilitu jedince, která je často v seniorském věku snížená, dále má vliv na lepší tělesnou i duševní výkonnost, zlepšuje imunitu, podporuje reparační a regenerační procesy a také ovlivňuje lepší zvládání psychického i fyzického stresu. Tato diplomová práce se zabývá důležitostí konzumace zeleniny a ovoce ve výživě seniorů. Teoretická část shrnuje specifika výživy, soudobé poznatky o zelenině a ovoci a jejich nutričním významu. Praktická část blíže zkoumá konzumaci zeleniny a ovoce u seniorské populace a znalosti o dané problematice. Informace byly zjišťovány pomocí dotazníkového šetření.
In elderly age, the nutrition is often poor or composed insufficiently. Balanced, various and wholesome nutrition has a positive influence on a quality of life. Optimal nutrition strengthens adaptability, which is often lower in seniors, it influences the mental and physical performance, improves immunity, boosts reparation and regeneration and also positively influences handling of the stress. This diploma thesis focuses on the importance of the consumption of fruit and vegetable in the diet of elderly. The theoretical part summarizes the specifics, up-to-date information about the fruit and vegetable and their nutritional value. The practical part analyzes the consumption of fruit and vegetable at the elderly population and also their knowledge of this matter. The information collected is a result of the conducted questionnaire.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Veronika Suchodolová
Fyzický popis:117 listů