Ovoce a zelenina a výživa seniorů - Vorlíčková, Markéta (2017)
V období stárnutí bývá výživa velmi často nedostatečná či nevhodná svou skladbou. Vyvážená, pestrá a plnohodnotná výživa pozitivně ovlivňuje zejména kvalitu života. Optimální nutriční stav podporuje adaptibilitu jedince, která je často v seniorském věku snížená, dále má vliv na lepší tělesnou i duševní výkonnost, zlepšuje imunitu, podporuje reparační a regenerační procesy a také ovlivňuje lepší zvládání psychického i fyzického stresu. Tato diplomová práce se zabývá důležitostí konzumace zeleniny a ovoce ve výživě seniorů. Teoretická část shrnuje specifika výživy, soudobé poznatky o zelenině a ovoci a jejich nutričním významu. Praktická část blíže zkoumá konzumaci zeleniny a ovoce u seniorské populace a znalosti o dané problematice. Informace byly zjišťovány pomocí dotazníkového šetření.