Beta-glukany a determinanty kardiovaskulárních onemocnění /
Tato práce se zabývá beta-glukany a jejich účinky na zdravotní stav spotřebitele. Beta-glukany se vyskytují hlavně v ječmeni a ovsu a řadí se mezi potravní vlákninu, která je významnou složkou stravy. Beta-glukany v posledních letech nabývají čím dál víc na významu pro svůj nutriční i zdravotní pote...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Čeština |
Vydáno: |
2015
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/381597/lf_m/ |
Shrnutí: | Tato práce se zabývá beta-glukany a jejich účinky na zdravotní stav spotřebitele. Beta-glukany se vyskytují hlavně v ječmeni a ovsu a řadí se mezi potravní vlákninu, která je významnou složkou stravy. Beta-glukany v posledních letech nabývají čím dál víc na významu pro svůj nutriční i zdravotní potenciál. Tato práce obsahuje přehled nejnovějších studií zabývajících se zdravotními účinky beta-glukanů, jež se dávají nejčastěji do souvislosti s kardiovaskulárními onemocněními. Součásti práce je také šetření zkoumající znalosti vybrané skupiny respondentů o beta-glukanech a jejich účincích. Sledována byla také frekvence konzumace potravin přirozeně obsahující beta-glukany. Ke sběru dat bylo použito dotazníkové šetření. The thesis deals with beta-glucans and their effects on consumer´s health. Beta-glucans can be found mostly in barley and oat and they belong to dietary fibre, which is an important part of human diet. In recent years beta-glucans become increasingly more important for its nutritional and medical potential. The thesis analyses the latest studies which investigated benefits of beta-glucans on the health. They are usually mostly associated with cardiovascular risks. The thesis includes research examining selected participants´ knowledge of beta-glucans and their health benefits. The thesis also observes frequency of consumption of foods naturally containing beta-glucans. A questionnaire survey was used for data collection. |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Robert Prosecký |
Fyzický popis: | 101 listů : ilustrace |