Beta-glukany a determinanty kardiovaskulárních onemocnění - Koloničná, Jana (2015)
Tato práce se zabývá beta-glukany a jejich účinky na zdravotní stav spotřebitele. Beta-glukany se vyskytují hlavně v ječmeni a ovsu a řadí se mezi potravní vlákninu, která je významnou složkou stravy. Beta-glukany v posledních letech nabývají čím dál víc na významu pro svůj nutriční i zdravotní potenciál. Tato práce obsahuje přehled nejnovějších studií zabývajících se zdravotními účinky beta-glukanů, jež se dávají nejčastěji do souvislosti s kardiovaskulárními onemocněními. Součásti práce je také šetření zkoumající znalosti vybrané skupiny respondentů o beta-glukanech a jejich účincích. Sledována byla také frekvence konzumace potravin přirozeně obsahující beta-glukany. Ke sběru dat bylo použito dotazníkové šetření.