Kdy zahájit empirickou antibiotickou léčbu u komunitní gastroenterokolitidy?

Salmonely a kampylobaktery jsou v České repupblice původci více než 90 % všech bakteriálních komunitních průjmů (komunitní kolitida způsobená Clostridium difficile je nadále velmi raritní). Průběh salmonelózy/kampylobakteriózy může být nekomplikovaný, tzv. intestinální forma, nebo může dojít k invaz...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Polák, Pavel (Dissertant)
Other Authors: Husa, Petr, 1960- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2014
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/108316/lf_d/
Cover Image
LEADER 04553ctm a22007337a 4500
001 MUB01001025729
003 CZ BrMU
005 20191010073831.0
008 150306s2014 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2021-03-22 
035 |a (ISMU-VSKP)161383 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD002 
072 7 |a 616  |x Patologie. Klinická medicína  |2 Konspekt  |9 14 
080 |a 616.33/.34-002  |2 MRF 
080 |a 616.348-002  |2 MRF 
080 |a 615.33  |2 MRF 
100 1 |a Polák, Pavel  |7 xx0174063  |% UČO 108316  |4 dis 
242 1 0 |a When to start an empirical antibiotic treatment in community-oneset diarrhea?  |y eng 
245 1 0 |a Kdy zahájit empirickou antibiotickou léčbu u komunitní gastroenterokolitidy?  |h [rukopis] /  |c Pavel Polák 
260 |c 2014 
300 |a 79 l. 
500 |a Vedoucí práce: Petr Husa 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015 
520 2 |a Salmonely a kampylobaktery jsou v České repupblice původci více než 90 % všech bakteriálních komunitních průjmů (komunitní kolitida způsobená Clostridium difficile je nadále velmi raritní). Průběh salmonelózy/kampylobakteriózy může být nekomplikovaný, tzv. intestinální forma, nebo může dojít k invazi patogenů do sterilních tkání pacienta (invazivní onemocnění). Indikace antibiotické léčby je u těchto pacientů komplikovaná: výsledky kultivačního vyšetření stolice jsou k dispozici v odstupu 48-72 hodin. Předkládaná práce studuje soubor pacientů se salmonelózou a kampylobakteriózou na Klinice infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno v letech 2011-2013 s cílem upřesnit kritéria pro empirickou antibiotickou léčbu u těchto pacientů.  |% cze 
520 2 9 |a Salmonella spp. and Campylobacter spp. are in the longtime perspective responsible for more than 90 % of all bacterial community-onset diarrhoea in the Czech Republic (community-onset colitis due to Clostridium difficile is still very rare). The course of salmonellosis/campylobacteriosis may be non-complicated (such called intestinal form) or may be accompanied with pathogen invasion into the sterile tissues of the patient (invasive form). The indication of antibiotic treatment is in these patients complicated: the stool swab cultivation results are disponible within 48-72 hours. The presented work aims to study the group of patients with salmonellosis and campylobacteriosis in the Department of Infectious Diseases of The Faculty Hospital Brno within years 2011-2013 and to specify the criteria for empirical antibiotic treatment in such patients.  |9 eng 
650 0 7 |a antibakteriální látky  |2 czmesh 
650 0 7 |a antibiotická rezistence  |2 czmesh 
650 0 7 |a kampylobakterové infekce  |2 czmesh 
650 0 7 |a průjem  |2 czmesh 
650 0 7 |a salmonelóza  |2 czmesh 
650 0 2 |a Anti-Bacterial Agents 
650 0 2 |a Campylobacter Infections 
650 0 2 |a Diarrhea 
650 0 2 |a Drug Resistance, Microbial 
650 0 2 |a Salmonella Infections 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
655 9 |a dissertations  |2 eczenas 
658 |a Vnitřní nemoci (čtyřleté)  |b Vnitřní nemoci  |c LF D-VN4 VNIN (VNIN)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Husa, Petr,  |d 1960-  |7 xx0018127  |% UČO 945  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Klinika infekčních chorob  |7 kn20131016004  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/108316/lf_d/ 
CAT |c 20150306  |l MUB01  |h 0420 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20150309  |l MUB01  |h 1448 
CAT |a CECHOVA  |b 02  |c 20150513  |l MUB01  |h 1409 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1453 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1414 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0536 
CAT |a GREGROVA  |b 02  |c 20160219  |l MUB01  |h 0807 
CAT |a VASICEKX  |b 02  |c 20170412  |l MUB01  |h 0952 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20180111  |l MUB01  |h 1247 
CAT |a VARTECKAX  |b 02  |c 20191010  |l MUB01  |h 0738 
CAT |c 20200306  |l MUB01  |h 1847 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200626  |l MUB01  |h 0114 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20200913  |l MUB01  |h 1245 
CAT |c 20210121  |l MUB01  |h 1011 
CAT |c 20210322  |l MUB01  |h 0938 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210528  |l MUB01  |h 0110 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1013 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 2000 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1236 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2021-03-22 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 LF-K-11157  |6 3147067662  |5 3147067662  |8 20160219  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20160219  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d LF-K-11157  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD