Kdy zahájit empirickou antibiotickou léčbu u komunitní gastroenterokolitidy? - Polák, Pavel (2014)
Salmonely a kampylobaktery jsou v České repupblice původci více než 90 % všech bakteriálních komunitních průjmů (komunitní kolitida způsobená Clostridium difficile je nadále velmi raritní). Průběh salmonelózy/kampylobakteriózy může být nekomplikovaný, tzv. intestinální forma, nebo může dojít k invazi patogenů do sterilních tkání pacienta (invazivní onemocnění). Indikace antibiotické léčby je u těchto pacientů komplikovaná: výsledky kultivačního vyšetření stolice jsou k dispozici v odstupu 48-72 hodin. Předkládaná práce studuje soubor pacientů se salmonelózou a kampylobakteriózou na Klinice infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno v letech 2011-2013 s cílem upřesnit kritéria pro empirickou antibiotickou léčbu u těchto pacientů.