Kdy zahájit empirickou antibiotickou léčbu u komunitní gastroenterokolitidy? - Polák, Pavel; Husa, Petr, 1960-; Masarykova univerzita. Klinika infekčních chorob (2014)
Salmonely a kampylobaktery jsou v České repupblice původci více než 90 % všech bakteriálních komunitních průjmů (komunitní kolitida způsobená Clostridium difficile je nadále velmi raritní). Průběh salmonelózy/kampylobakteriózy může být nekomplikovaný, tzv. intestinální forma, nebo může dojít k invazi patogenů do sterilních tkání pacienta (invazivní onemocnění). Indikace antibiotické léčby je u těchto pacientů komplikovaná: výsledky kultivačního vyšetření stolice jsou k dispozici v odstupu 48-72 hodin. Předkládaná práce studuje soubor pacientů se salmonelózou a kampylobakteriózou na Klinice infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno v letech 2011-2013 s cílem upřesnit kritéria pro empirickou antibiotickou léčbu u těchto pacientů.
Salmonella spp. and Campylobacter spp. are in the longtime perspective responsible for more than 90 % of all bacterial community-onset diarrhoea in the Czech Republic (community-onset colitis due to Clostridium difficile is still very rare). The course of salmonellosis/campylobacteriosis may be non-complicated (such called intestinal form) or may be accompanied with pathogen invasion into the sterile tissues of the patient (invasive form). The indication of antibiotic treatment is in these patients complicated: the stool swab cultivation results are disponible within 48-72 hours. The presented work aims to study the group of patients with salmonellosis and campylobacteriosis in the Department of Infectious Diseases of The Faculty Hospital Brno within years 2011-2013 and to specify the criteria for empirical antibiotic treatment in such patients.
Vedoucí práce: Petr Husa
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2015
Keywords: antibakteriální látky; antibiotická rezistence; kampylobakterové infekce; průjem; salmonelóza; Anti-Bacterial Agents; Campylobacter Infections; Diarrhea; Drug Resistance, Microbial; Salmonella Infections; disertace; dissertations