Sledování stability enzymů a enzymových směsí pro stanovení sacharidů ve víně

Víno je alkoholický nápoj, který vzniká procesem fermentace. Skládá se z vody, alkoholů a řady dalších látek, z nichž pro tuto práci nejpodstatnější jsou sacharidy. Sacharidy jsou důležitým ukazatelem kvality vína. Jejich detekce se provádí tradičními nebo fyzikálně-chemickými metodami. Předmětem in...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Petulová, Eliška (Autor práce)
Další autoři: Žeravík, Jiří (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2010
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/222932/prif_b/
Obálka
LEADER 06690ctm a22012257a 4500
001 MUB01000646518
003 CZ BrMU
005 20160309103124.0
008 100701s2010 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-05-27 
035 |a (ISMU-VSKP)187756 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD035 
072 7 |a 577  |x Biochemie. Molekulární biologie. Biofyzika  |2 Konspekt  |9 2 
080 |a 577.3:681.586  |2 MRF 
080 |a 577  |2 MRF 
100 1 |a Petulová, Eliška  |% UČO 222932  |* [absolvent PřírF MU]  |4 dis 
242 1 0 |a Monitoring stability of enzymes and enzyme mixtures for the determination of sacharides in wine  |y eng 
245 1 0 |a Sledování stability enzymů a enzymových směsí pro stanovení sacharidů ve víně  |h [rukopis] /  |c Eliška Petulová 
260 |c 2010 
300 |a 39 l. 
500 |a Vedoucí práce: Jiří Žeravík 
502 |a Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2010 
520 2 |a Víno je alkoholický nápoj, který vzniká procesem fermentace. Skládá se z vody, alkoholů a řady dalších látek, z nichž pro tuto práci nejpodstatnější jsou sacharidy. Sacharidy jsou důležitým ukazatelem kvality vína. Jejich detekce se provádí tradičními nebo fyzikálně-chemickými metodami. Předmětem intenzivního výzkumu jsou metody využívající biosenzory. Nejrozšířenější jsou biosenzory elektrochemické, např. amperometrické, které jsme využili v experimentální části této bakalářské práce. Připravili jsme biosenzory za pomoci enzymů glukóza oxidázy a pyranóza oxidázy, optimalizovali jsme je pomocí kalibračních měření. Funkčnost pyranóza oxidázového biosenzoru jsme otestovali na vzorcích vína. Výhodou biosenzorů je jejich jednoduchá konstrukce, rychlá odezva, vysoká citlivost a nízké pořizovací náklady.  |% cze 
520 2 9 |a Wine is an alcoholic beverage, which is generated by the fermentation process. It consists of water, alcohol and many other substance. One of them - carbohydrates are the most important for my work. Carbohydrates are important indicators of the duality of wine. Their detection is performed by traditional or physico-chemical methods. The subject of intensive research are methods using biosensors. The widely used electrochemical biosensors, such as amperometric, we used in the experimental part of this thesis. We prepared biosensors using a glucose oxidase enzyme and a pyranosa oxidace enzyme. We optimized both of them using a calibration. We tested the pyranosa oxidase biosensor on the wine samples. The advantages of biosensors are: fast response, high sensitivity, low cost and not complicated preparation.  |9 eng 
650 0 7 |a analýza vína  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a biosenzory  |7 ph162459  |2 czenas 
650 0 7 |a glukóza oxidáza  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a pyranóza oxidáza  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a složení vína  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a víno  |7 ph116687  |2 czenas 
650 0 9 |a analysis of wine  |2 eCZ-BrMU 
650 0 9 |a biosensors  |2 eczenas 
650 0 9 |a composition of wine  |2 eCZ-BrMU 
650 0 9 |a glucose oxidase  |2 eCZ-BrMU 
650 0 9 |a pyranose oxidase  |2 eCZ-BrMU 
650 0 9 |a wine  |2 eczenas 
655 7 |a bakalářské práce  |7 fd132403  |2 czenas 
655 9 |a bachelor's theses  |2 eczenas 
658 |a Biochemie  |b Biochemie  |c PřF B-BCH BCHM (BCHM)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Žeravík, Jiří  |7 mub20211110499  |% UČO 7782  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav biochemie  |7 ko2015866760  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/222932/prif_b/ 
CAT |c 20100702  |l MUB01  |h 1037 
CAT |a FOLTYNOVA  |b 02  |c 20100922  |l MUB01  |h 0847 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 1919 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 2329 
CAT |a FOLTYNOVA  |b 02  |c 20110923  |l MUB01  |h 1332 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0139 
CAT |c 20120610  |l MUB01  |h 2009 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130304  |l MUB01  |h 1112 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140424  |l MUB01  |h 0832 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140430  |l MUB01  |h 1641 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140430  |l MUB01  |h 1646 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140507  |l MUB01  |h 0911 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140507  |l MUB01  |h 0923 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140507  |l MUB01  |h 0924 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140507  |l MUB01  |h 0930 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140513  |l MUB01  |h 0800 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140513  |l MUB01  |h 0803 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140924  |l MUB01  |h 0737 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140924  |l MUB01  |h 0741 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141111  |l MUB01  |h 0804 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20141111  |l MUB01  |h 0808 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1446 
CAT |a VACOVAX  |b 02  |c 20150918  |l MUB01  |h 1518 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1407 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151226  |l MUB01  |h 0116 
CAT |a VACOVAX  |b 02  |c 20160302  |l MUB01  |h 1056 
CAT |a REPISOVA  |b 02  |c 20160309  |l MUB01  |h 1031 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160802  |l MUB01  |h 0814 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20160802  |l MUB01  |h 0818 
CAT |c 20171207  |l MUB01  |h 1421 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20181107  |l MUB01  |h 1607 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20181107  |l MUB01  |h 1614 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20181107  |l MUB01  |h 1622 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190105  |l MUB01  |h 1815 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190105  |l MUB01  |h 2020 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190105  |l MUB01  |h 2033 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190105  |l MUB01  |h 2141 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190126  |l MUB01  |h 0146 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190126  |l MUB01  |h 0151 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190126  |l MUB01  |h 0208 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190307  |l MUB01  |h 0734 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190307  |l MUB01  |h 0738 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190307  |l MUB01  |h 0741 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190307  |l MUB01  |h 0745 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190307  |l MUB01  |h 0748 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190521  |l MUB01  |h 1137 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190521  |l MUB01  |h 1141 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190521  |l MUB01  |h 1155 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20190521  |l MUB01  |h 1435 
CAT |c 20190527  |l MUB01  |h 1024 
CAT |a VACOVAX  |b 02  |c 20210416  |l MUB01  |h 1011 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 0947 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1937 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1158 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1158 
CAT |c 20240209  |l MUB01  |h 1157 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20240604  |l MUB01  |h 2354 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20240604  |l MUB01  |h 2359 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20240605  |l MUB01  |h 0002 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2019-05-27 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 PřF-2010-K-7786  |5 3285003208  |8 20100922  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20100922  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d PřF-2010-K-7786  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD