Sledování stability enzymů a enzymových směsí pro stanovení sacharidů ve víně - Petulová, Eliška (2010)
Víno je alkoholický nápoj, který vzniká procesem fermentace. Skládá se z vody, alkoholů a řady dalších látek, z nichž pro tuto práci nejpodstatnější jsou sacharidy. Sacharidy jsou důležitým ukazatelem kvality vína. Jejich detekce se provádí tradičními nebo fyzikálně-chemickými metodami. Předmětem intenzivního výzkumu jsou metody využívající biosenzory. Nejrozšířenější jsou biosenzory elektrochemické, např. amperometrické, které jsme využili v experimentální části této bakalářské práce. Připravili jsme biosenzory za pomoci enzymů glukóza oxidázy a pyranóza oxidázy, optimalizovali jsme je pomocí kalibračních měření. Funkčnost pyranóza oxidázového biosenzoru jsme otestovali na vzorcích vína. Výhodou biosenzorů je jejich jednoduchá konstrukce, rychlá odezva, vysoká citlivost a nízké pořizovací náklady.