Využití MRI relaxometrie k hodnocení kvality slepičích vajec

Tato práce obsahuje stručné shrnutí principu MR zobrazování, které by mohlo sloužit k nedestruktivnímu pozorování vývoje potravinářských produktů při výrobě a jejich následném skladování. Jako hlavní cíl studie byla vybrána slepičí vejce, která byla uchovávána za různých podmínek. Z jednotlivých vaj...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Malá, Aneta (Autor práce)
Další autoři: Starčuk, Zenon, 1932- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2009.
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/211542/prif_b/
Obálka
Popis
Shrnutí:Tato práce obsahuje stručné shrnutí principu MR zobrazování, které by mohlo sloužit k nedestruktivnímu pozorování vývoje potravinářských produktů při výrobě a jejich následném skladování. Jako hlavní cíl studie byla vybrána slepičí vejce, která byla uchovávána za různých podmínek. Z jednotlivých vajec byly vždy po určitém časovém intervalu získány snímky pomocí MRI s využitím sekvence spinového echa pro různé nastavení TE a TR, z nichž byly následně vypočteny relaxační časy T1 a T2. Změny takto získaných relaxačních časů byly porovnány s podmínkami skladování a byly hledány vzájemné závislosti těchto parametrů.
This thesis contains a brief summary of MR Imaging principle, which should serve to an undestructive observation of the development of food products during their production and successive storage. The main aim of this study were chicken eggs which were kept under various conditions. Images of each particular egg were captured in certain time intervals by the use of MRI using spin echo sequence for different settings of TE and TR, results of which were followingly used for calculation of relaxation times T1 and T2. Thus acquired changes of relaxation times were compared to the storage conditions and mutual dependences of these parameters have been searched for.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Zenon Starčuk.
Fyzický popis:49 l., [7] l. příl.