Změny obsahových látek v brukvovité zelenině při různé kulinární úpravě

Brukvovitá zelenina obsahuje řadu potenciálně antikarcinogenních výživových faktorů, ke kterým patří karotenoidy, vitamin C, vláknina, flavonoidy a další fenolické látky a glukosinoláty a jejich rozkladné produkty. Obsah těchto bioaktivních složek se v zelenině liší. Rozdíly v jejich obsahu závisí n...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Kuchyňková, Šárka (Autor práce)
Další autoři: Totušek, Jiří, 1945- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2007
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/63796/lf_m/
Obálka
LEADER 05490ctm a22008777a 4500
001 MUB01000506887
003 CZ BrMU
005 20160204150702.0
008 070616s2007 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2021-08-04 
035 |a (ISMU-VSKP)115637 
040 |a BOD114  |b cze  |d BOD002 
072 7 |a 613  |x Hygiena. Lidské zdraví  |2 Konspekt  |9 14 
080 |a 582.683.2  |2 MRF 
080 |a 547.565  |2 MRF 
080 |a 641.524.2  |2 MRF 
100 1 |a Kuchyňková, Šárka  |% UČO 63796  |* [absolvent LF MU]  |4 dis 
242 1 0 |a Changes in contents of cruciferous vegetables at various culinary technologies  |y eng 
245 1 0 |a Změny obsahových látek v brukvovité zelenině při různé kulinární úpravě  |h [rukopis] /  |c Šárka Kuchyňková 
260 |c 2007 
300 |a 67, [5] l. 
500 |a Vedoucí práce: Jiří Totušek 
502 |a Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2007. 
520 2 |a Brukvovitá zelenina obsahuje řadu potenciálně antikarcinogenních výživových faktorů, ke kterým patří karotenoidy, vitamin C, vláknina, flavonoidy a další fenolické látky a glukosinoláty a jejich rozkladné produkty. Obsah těchto bioaktivních složek se v zelenině liší. Rozdíly v jejich obsahu závisí na genetických a environmentálních faktorech jako jsou růstové podmínky, sklizeň a skladování, zpracování a příprava pokrmu. Brukvovitá zelenina je konzumovaná převážně tepelně zpracovaná. Cílem této diplomové práce bylo zjistit k jakým změnám vybraných obsahových látek - sulforafanu, kyseliny askorbové a celkových polyfenolů - dochází při různých kulinárních úpravách brokolice a červeného zelí. V teoretické části je popsána charakteristika brukvovité zeleniny, vybraných obsahových látek a vliv technologického zpracování na obsah těchto látek v zelenině. Praktická část obsahuje popis rostlinného materiálu a použitých metod jako jsou metody kulinární přípravy a chemické analytické metody.  |% cze 
520 2 9 |a Brassica vegetables contain a range of potentially anticarcinogenic dietary factors including carotenoids, vitamin C, flavonoids and other phenolic compounds, glucosinolates and their degradation products. The content of these bioactive components in vegetable varies. Variation in their content depends upon both genetics and environmental factors, including growing conditions, harvest and storage, processing and meal preparation. Brassicas are mostly consumed cooked. The aim of this diploma thesis was to find out changes of content of sulforaphane, ascorbic acid and total polyphenols in broccoli and red cabbage after various culinary preparations. In the theoretical part is described characteristic of brassica vegetables, characteristic of selected compounds and effect of technological processing of vegetable on content of this compounds. The practical part includes description of plant material and used methods - methods of culinary preparation and chemical analytical methods.  |9 eng 
650 0 7 |a brokolice  |7 ph118999  |2 czenas 
650 0 7 |a brukvovité  |7 ph114203  |2 czenas 
650 0 7 |a glukosinoláty  |2 czmesh 
650 0 7 |a polyfenoly  |2 czmesh 
650 0 7 |a vaření  |7 ph126998  |2 czenas 
650 0 7 |a zelí hlávkové  |7 ph182417  |2 czenas 
650 0 9 |a Brassicaceae  |2 eczenas 
650 0 9 |a broccoli  |2 eczenas 
650 0 9 |a head cabbage  |2 eczenas 
650 0 2 |a Cooking 
650 0 2 |a Glucosinolates 
650 0 2 |a Polyphenols 
655 7 |a diplomové práce  |7 fd132022  |2 czenas 
658 |a Specializace ve zdravotnictví  |b Zdravotní vědy  |c LF N-SZ ZDRV (PEVC) (ZDRV)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Totušek, Jiří,  |d 1945-  |7 xx0055061  |% UČO 850  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Lékařská fakulta  |7 kn20010709277  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/63796/lf_m/ 
CAT |c 20070616  |l MUB01  |h 0451 
CAT |c 20071001  |l MUB01  |h 0106 
CAT |c 20071003  |l MUB01  |h 2203 
CAT |c 20080429  |l MUB01  |h 1813 
CAT |c 20080429  |l MUB01  |h 1828 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 0149 
CAT |c 20091203  |l MUB01  |h 1833 
CAT |c 20100428  |l MUB01  |h 1000 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100501  |l MUB01  |h 1130 
CAT |a BATCH-UPD  |b 00  |c 20100929  |l MUB01  |h 0318 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20110505  |l MUB01  |h 0932 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 1901 
CAT |c 20110627  |l MUB01  |h 2310 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20111027  |l MUB01  |h 1354 
CAT |a batch  |b 00  |c 20120324  |l MUB01  |h 0101 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20120517  |l MUB01  |h 0749 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20120712  |l MUB01  |h 1422 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20130303  |l MUB01  |h 0900 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20140115  |l MUB01  |h 1029 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20140324  |l MUB01  |h 1231 
CAT |c 20150901  |l MUB01  |h 1435 
CAT |c 20150921  |l MUB01  |h 1356 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20151225  |l MUB01  |h 2243 
CAT |a GREGROVA  |b 02  |c 20160128  |l MUB01  |h 1158 
CAT |a REPISOVA  |b 02  |c 20160204  |l MUB01  |h 1507 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 0924 
CAT |c 20210614  |l MUB01  |h 1913 
CAT |a BATCH  |b 00  |c 20210724  |l MUB01  |h 1124 
CAT |c 20210804  |l MUB01  |h 0900 
CAT |c 20240209  |l MUB01  |h 1156 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2021-08-04 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 LF-K-11108  |6 3147066645  |5 3147066645  |8 20160128  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20160128  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d LF-K-11108  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD