Změny obsahových látek v brukvovité zelenině při různé kulinární úpravě
Brukvovitá zelenina obsahuje řadu potenciálně antikarcinogenních výživových faktorů, ke kterým patří karotenoidy, vitamin C, vláknina, flavonoidy a další fenolické látky a glukosinoláty a jejich rozkladné produkty. Obsah těchto bioaktivních složek se v zelenině liší. Rozdíly v jejich obsahu závisí n...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Čeština |
Vydáno: |
2007
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/63796/lf_m/ |
LEADER | 05490ctm a22008777a 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | MUB01000506887 | ||
003 | CZ BrMU | ||
005 | 20160204150702.0 | ||
008 | 070616s2007 xr ||||| |||||||||||cze d | ||
STA | |a POSLANO DO SKCR |b 2021-08-04 | ||
035 | |a (ISMU-VSKP)115637 | ||
040 | |a BOD114 |b cze |d BOD002 | ||
072 | 7 | |a 613 |x Hygiena. Lidské zdraví |2 Konspekt |9 14 | |
080 | |a 582.683.2 |2 MRF | ||
080 | |a 547.565 |2 MRF | ||
080 | |a 641.524.2 |2 MRF | ||
100 | 1 | |a Kuchyňková, Šárka |% UČO 63796 |* [absolvent LF MU] |4 dis | |
242 | 1 | 0 | |a Changes in contents of cruciferous vegetables at various culinary technologies |y eng |
245 | 1 | 0 | |a Změny obsahových látek v brukvovité zelenině při různé kulinární úpravě |h [rukopis] / |c Šárka Kuchyňková |
260 | |c 2007 | ||
300 | |a 67, [5] l. | ||
500 | |a Vedoucí práce: Jiří Totušek | ||
502 | |a Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2007. | ||
520 | 2 | |a Brukvovitá zelenina obsahuje řadu potenciálně antikarcinogenních výživových faktorů, ke kterým patří karotenoidy, vitamin C, vláknina, flavonoidy a další fenolické látky a glukosinoláty a jejich rozkladné produkty. Obsah těchto bioaktivních složek se v zelenině liší. Rozdíly v jejich obsahu závisí na genetických a environmentálních faktorech jako jsou růstové podmínky, sklizeň a skladování, zpracování a příprava pokrmu. Brukvovitá zelenina je konzumovaná převážně tepelně zpracovaná. Cílem této diplomové práce bylo zjistit k jakým změnám vybraných obsahových látek - sulforafanu, kyseliny askorbové a celkových polyfenolů - dochází při různých kulinárních úpravách brokolice a červeného zelí. V teoretické části je popsána charakteristika brukvovité zeleniny, vybraných obsahových látek a vliv technologického zpracování na obsah těchto látek v zelenině. Praktická část obsahuje popis rostlinného materiálu a použitých metod jako jsou metody kulinární přípravy a chemické analytické metody. |% cze | |
520 | 2 | 9 | |a Brassica vegetables contain a range of potentially anticarcinogenic dietary factors including carotenoids, vitamin C, flavonoids and other phenolic compounds, glucosinolates and their degradation products. The content of these bioactive components in vegetable varies. Variation in their content depends upon both genetics and environmental factors, including growing conditions, harvest and storage, processing and meal preparation. Brassicas are mostly consumed cooked. The aim of this diploma thesis was to find out changes of content of sulforaphane, ascorbic acid and total polyphenols in broccoli and red cabbage after various culinary preparations. In the theoretical part is described characteristic of brassica vegetables, characteristic of selected compounds and effect of technological processing of vegetable on content of this compounds. The practical part includes description of plant material and used methods - methods of culinary preparation and chemical analytical methods. |9 eng |
650 | 0 | 7 | |a brokolice |7 ph118999 |2 czenas |
650 | 0 | 7 | |a brukvovité |7 ph114203 |2 czenas |
650 | 0 | 7 | |a glukosinoláty |2 czmesh |
650 | 0 | 7 | |a polyfenoly |2 czmesh |
650 | 0 | 7 | |a vaření |7 ph126998 |2 czenas |
650 | 0 | 7 | |a zelí hlávkové |7 ph182417 |2 czenas |
650 | 0 | 9 | |a Brassicaceae |2 eczenas |
650 | 0 | 9 | |a broccoli |2 eczenas |
650 | 0 | 9 | |a head cabbage |2 eczenas |
650 | 0 | 2 | |a Cooking |
650 | 0 | 2 | |a Glucosinolates |
650 | 0 | 2 | |a Polyphenols |
655 | 7 | |a diplomové práce |7 fd132022 |2 czenas | |
658 | |a Specializace ve zdravotnictví |b Zdravotní vědy |c LF N-SZ ZDRV (PEVC) (ZDRV) |2 CZ-BrMU | ||
700 | 1 | |a Totušek, Jiří, |d 1945- |7 xx0055061 |% UČO 850 |4 ths | |
710 | 2 | |a Masarykova univerzita. |b Lékařská fakulta |7 kn20010709277 |4 dgg | |
856 | 4 | 1 | |u http://is.muni.cz/th/63796/lf_m/ |
CAT | |c 20070616 |l MUB01 |h 0451 | ||
CAT | |c 20071001 |l MUB01 |h 0106 | ||
CAT | |c 20071003 |l MUB01 |h 2203 | ||
CAT | |c 20080429 |l MUB01 |h 1813 | ||
CAT | |c 20080429 |l MUB01 |h 1828 | ||
CAT | |c 20091203 |l MUB01 |h 0149 | ||
CAT | |c 20091203 |l MUB01 |h 1833 | ||
CAT | |c 20100428 |l MUB01 |h 1000 | ||
CAT | |a BATCH-UPD |b 00 |c 20100501 |l MUB01 |h 1130 | ||
CAT | |a BATCH-UPD |b 00 |c 20100929 |l MUB01 |h 0318 | ||
CAT | |a POSPEL |b 02 |c 20110505 |l MUB01 |h 0932 | ||
CAT | |c 20110627 |l MUB01 |h 1901 | ||
CAT | |c 20110627 |l MUB01 |h 2310 | ||
CAT | |a POSPEL |b 02 |c 20111027 |l MUB01 |h 1354 | ||
CAT | |a batch |b 00 |c 20120324 |l MUB01 |h 0101 | ||
CAT | |a POSPEL |b 02 |c 20120517 |l MUB01 |h 0749 | ||
CAT | |a HANAV |b 02 |c 20120712 |l MUB01 |h 1422 | ||
CAT | |a BATCH |b 00 |c 20130303 |l MUB01 |h 0900 | ||
CAT | |a POSPEL |b 02 |c 20140115 |l MUB01 |h 1029 | ||
CAT | |a HANAV |b 02 |c 20140324 |l MUB01 |h 1231 | ||
CAT | |c 20150901 |l MUB01 |h 1435 | ||
CAT | |c 20150921 |l MUB01 |h 1356 | ||
CAT | |a BATCH |b 00 |c 20151225 |l MUB01 |h 2243 | ||
CAT | |a GREGROVA |b 02 |c 20160128 |l MUB01 |h 1158 | ||
CAT | |a REPISOVA |b 02 |c 20160204 |l MUB01 |h 1507 | ||
CAT | |c 20210614 |l MUB01 |h 0924 | ||
CAT | |c 20210614 |l MUB01 |h 1913 | ||
CAT | |a BATCH |b 00 |c 20210724 |l MUB01 |h 1124 | ||
CAT | |c 20210804 |l MUB01 |h 0900 | ||
CAT | |c 20240209 |l MUB01 |h 1156 | ||
LOW | |a POSLANO DO SKCR |b 2021-08-04 | ||
994 | - | 1 | |l MUB01 |l MUB01 |m VYSPR |1 KUK |a Knihovna univ. kampusu |2 SKLAD |b KUK - sklad |3 LF-K-11108 |6 3147066645 |5 3147066645 |8 20160128 |f 71 |f Prezenční SKLAD |r 20160128 |s převod |
AVA | |a MED50 |b KUK |c KUK - sklad |d LF-K-11108 |e available |t K dispozici |f 1 |g 0 |h N |i 0 |j SKLAD |