Včasná diagnostika invazívnych mykotických infekcií u hematologických pacientov /

Úvod Infekcie sú, popri rezistentnom nádorovom ochorení, najčastejšiou príčinou smrti pacientov s hematologickou malignitou. Jednými z najzávažnejších infekcií, s ktorými sa môžeme u takto imunokompromitovaných pacientov stretnúť, sú invazívne mykózy. V porovnaní s bakteriálnymi infekciami je ich vý...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Palacková, Martina (Dissertant)
Other Authors: Ráčil, Zdeněk, 1974- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Slovak
Published: 2021
Subjects:
Online Access:https://is.muni.cz/th/n1j2q/
Cover Image
LEADER 04725ctm a22006017i 4500
001 MUB01006491455
003 CZ BrMU
005 20220224122155.0
008 211104s2021 xr ||||| |||||||||||slo d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2022-04-11 
035 |a (ISMU-VSKP)348802 
040 |a BOD114  |b cze  |e rda  |d BOD002 
072 7 |a 616  |x Patologie. Klinická medicína  |2 Konspekt  |9 14 
080 |a 616.15  |2 MRF 
080 |a 616-022.7  |2 MRF 
100 1 |a Palacková, Martina  |% UČO 381717  |4 dis  |* [absolvent LF MU] 
242 1 0 |a Early diagnostics of invasive fungal infections in haematological patients  |y eng 
245 1 0 |a Včasná diagnostika invazívnych mykotických infekcií u hematologických pacientov /  |c Martina Palacková 
246 1 |a Časná diagnostika invazivních mykotických infekcí u hematologických nemocných 
264 0 |c 2021 
300 |a 154 listů 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a svazek  |b nc  |2 rdacarrier 
500 |a Vedoucí práce: Zdeněk Ráčil 
502 |a Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2021 
520 2 |a Úvod Infekcie sú, popri rezistentnom nádorovom ochorení, najčastejšiou príčinou smrti pacientov s hematologickou malignitou. Jednými z najzávažnejších infekcií, s ktorými sa môžeme u takto imunokompromitovaných pacientov stretnúť, sú invazívne mykózy. V porovnaní s bakteriálnymi infekciami je ich výskyt menej častý, ale morbidita a mortalita s nimi spojená je výrazne vyššia. Cieľom práce bolo analyzovať 1a) využitie vyšetrenia tekutiny z bronchoalveolárnej laváže sérologickými metódami vo včasnej diagnostike invazívnych mykotických infekcií u hematologických pacientov, 1b) prínos bronchoalveolárnej laváže k finálnej diagnóze pľúcnych infiltrátov a ovplyvnenie terapie na základe jej výsledkov u pacientov s hematologickým ochorením a 2) včasná empirická antimykotická terapia mikafungínom a jej efektivita u hematoonkologických pacientov. Metódy 1) Boli analyzované dáta dospelých pacientov s hematologickou malignitou a pľúcnymi infiltrátmi, ktorí podstúpili bronchoalveolárnu laváž na Internej hematoonkologickej klinike v rokoch 2003 až 2018.  |% cze 
520 2 9 |a Background Infections, along with resistant oncological disease, are the most frequent cause of death in haematological patients. The most severe infections are invasive mycoses, which are not as frequent as bacterial infections, but their incidence is growing and they exibit related morbidity and mortality that is significantly higher. The aims of this work were to analyse: 1a) the usefullness of serological investigation of bronchoalveolar lavage fluid in the early diagnostics of invasive mycotic infections in haematological patients; 1b) the contribution of the bronchoalveolar lavage to the final diagnosis and to the adjustment of therapy in haematological patients and 2) early antimycotic treatment with micafungin and its effectivity in haematological patients. Methods 1) Data from adult patients with haematological malignancies and pulmonary infiltrates were analysed. The patients underwent bronchoalveolar lavage at the Departement of Internal Medicine, Hematology and Oncology between 2003 and 2018.  |9 eng 
650 0 7 |a bronchoalveolární laváž  |2 czmesh 
650 0 7 |a plicní infiltrát  |2 CZ-BrMU 
650 0 7 |a lung infiltrate  |2 eCz-BrMU 
650 0 7 |a invazivní mykotické infekce  |2 czmesh 
650 0 7 |a galaktomanan  |2 CZ-BrMU 
650 0 2 |a Bronchoalveolar Lavage 
650 0 2 |a Invasive Fungal Infections 
655 7 |a disertace  |7 fd132024  |2 czenas 
655 9 |a dissertations  |2 eczenas 
658 |a Onkologie a hematologie  |b Experimentální onkologie a nádorová biologie  |c LF D-ONHE DONKO (DONKO)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Ráčil, Zdeněk,  |d 1974-  |7 mzk2006354038  |% UČO 18831  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Interní hematoonkologická klinika  |7 kn20010709021  |4 dgg 
856 4 1 |u https://is.muni.cz/th/n1j2q/ 
CAT |c 20211104  |l MUB01  |h 0421 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20211116  |l MUB01  |h 2205 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20211116  |l MUB01  |h 2214 
CAT |a GREGROVA  |b 02  |c 20220224  |l MUB01  |h 1221 
CAT |c 20220411  |l MUB01  |h 1102 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20231004  |l MUB01  |h 1840 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20240312  |l MUB01  |h 0803 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20240516  |l MUB01  |h 0047 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2022-04-11 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 LF-K-17331  |6 3147087032  |5 3147087032  |8 20220224  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20220224  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d LF-K-17331  |e available  |t K dispozici  |f 1  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD