Včasná diagnostika invazívnych mykotických infekcií u hematologických pacientov - Palacková, Martina (2021)
Úvod Infekcie sú, popri rezistentnom nádorovom ochorení, najčastejšiou príčinou smrti pacientov s hematologickou malignitou. Jednými z najzávažnejších infekcií, s ktorými sa môžeme u takto imunokompromitovaných pacientov stretnúť, sú invazívne mykózy. V porovnaní s bakteriálnymi infekciami je ich výskyt menej častý, ale morbidita a mortalita s nimi spojená je výrazne vyššia. Cieľom práce bolo analyzovať 1a) využitie vyšetrenia tekutiny z bronchoalveolárnej laváže sérologickými metódami vo včasnej diagnostike invazívnych mykotických infekcií u hematologických pacientov, 1b) prínos bronchoalveolárnej laváže k finálnej diagnóze pľúcnych infiltrátov a ovplyvnenie terapie na základe jej výsledkov u pacientov s hematologickým ochorením a 2) včasná empirická antimykotická terapia mikafungínom a jej efektivita u hematoonkologických pacientov. Metódy 1) Boli analyzované dáta dospelých pacientov s hematologickou malignitou a pľúcnymi infiltrátmi, ktorí podstúpili bronchoalveolárnu laváž na Internej hematoonkologickej klinike v rokoch 2003 až 2018.