Epidemiologicky rizikové potraviny: domácí versus kupované /

Tato práce se zabývá epidemiologicky rizikovými potravinami a rozdíly mezi těmito potravinami domácí výroby a vyrobenými konvenčním způsobem. V teoretické části jsou popsána alimentární onemocnění, která mohou být způsobena konzumací rizikových potravin, které nebyly například správně tepelně uprave...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Raidová, Simone (Autor práce)
Další autoři: Peřina, Aleš, 1973- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2019
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/le806/
Obálka
Popis
Shrnutí:Tato práce se zabývá epidemiologicky rizikovými potravinami a rozdíly mezi těmito potravinami domácí výroby a vyrobenými konvenčním způsobem. V teoretické části jsou popsána alimentární onemocnění, která mohou být způsobena konzumací rizikových potravin, které nebyly například správně tepelně upraveny. Dále jsou popsány vybrané epidemiologicky rizikové potraviny, které se často vyrábí i v domácnostech a jsou zde srovnány s potravinami z konvenční produkce. Teoretická část také obsahuje ,,Pět klíčů k bezpečnému stravování‘‘, které vydala Světová zdravotnická organizace. V praktické části jsou zahrnuty informace ze sběru dat dotazníkového šetření. Jedná se o souhrn znalostí dotazovaných osob týkající se výskytu a prevence alimentárních nákaz. Otázky byly také zaměřeny na získání informací ohledně konzumace domácích potravin, které se řadí mezi epidemiologicky rizikové potraviny.
This work deals with epidemiologically risky foods and the differences between these foods of domestic production and produced in a conventional way. The theoretical part describes food-borne diseases that may be caused by the consumption of risky foods that have not been properly heat treated. Furthermore, selected epidemiologically hazardous foods are described, which are often produced in households and are compared with conventional food. The theoretical part also includes the "Five Keys to Safer Food" published by the World Health Organization. The practical part includes information from the data collection of the questionnaire survey. It is a summary of the surveyed persons' knowledge of the occurrence and prevention of foodborne diseases. The questions were also focused on obtaining information on the consumption of domestic foods, which are among the epidemiologically risky foods.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Aleš Peřina
Fyzický popis:58 listů