Epidemiologicky rizikové potraviny: domácí versus kupované - Raidová, Simone (2019)
Tato práce se zabývá epidemiologicky rizikovými potravinami a rozdíly mezi těmito potravinami domácí výroby a vyrobenými konvenčním způsobem. V teoretické části jsou popsána alimentární onemocnění, která mohou být způsobena konzumací rizikových potravin, které nebyly například správně tepelně upraveny. Dále jsou popsány vybrané epidemiologicky rizikové potraviny, které se často vyrábí i v domácnostech a jsou zde srovnány s potravinami z konvenční produkce. Teoretická část také obsahuje ,,Pět klíčů k bezpečnému stravování‘‘, které vydala Světová zdravotnická organizace. V praktické části jsou zahrnuty informace ze sběru dat dotazníkového šetření. Jedná se o souhrn znalostí dotazovaných osob týkající se výskytu a prevence alimentárních nákaz. Otázky byly také zaměřeny na získání informací ohledně konzumace domácích potravin, které se řadí mezi epidemiologicky rizikové potraviny.