Čím si osladit život - intervenční projekt /

Tato diplomová práce se zabývá problematikou cukrů ve výživě člověka se zaměřením na cukry přidané. V teoretické části je popsáno rozdělení cukrů z pohledu chemického, výživového i legislativního, dále je vysvětlen význam cukrů v organismu a některé jejich fyziologické a metabolické účinky. Zároveň...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Vítková, Regina (Autor práce)
Další autoři: Matějová, Halina, 1954- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2018
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/upvnv/
Obálka
Popis
Shrnutí:Tato diplomová práce se zabývá problematikou cukrů ve výživě člověka se zaměřením na cukry přidané. V teoretické části je popsáno rozdělení cukrů z pohledu chemického, výživového i legislativního, dále je vysvětlen význam cukrů v organismu a některé jejich fyziologické a metabolické účinky. Zároveň jsou probrány nejrozšířenější typy cukrů obsažené v potravinách, včetně jejich vlastností a funkcí, pro které se do nich obvykle přidávají. Součástí je rovněž shrnutí národních i mezinárodních doporučení pro jejich konzumaci. Cílem teoretické části práce „Čím si osladit život?“ je poskytnout ucelený přehled přírodních sladidel, sladidel a dalších alternativ běžného cukru, porovnat jejich složení, výhody i nevýhody z hlediska spotřebitele a vyhodnotit jejich význam ve výživě i pro zdraví člověka. Intervenční projekt „Čím si osladit život?“ vznikl za účelem zvýšení znalostí studentů středních škol o významu cukrů ve výživě a zdravotních rizicích spojených s jejich nadměrným příjmem.
The thesis deals with sugars in human nutrition with a focus on added sugars. The theoretical part describes classification of sugars from chemical, nutritional and legislative point of view, explains the importance of sugars in the body and some of their physiological and metabolic effects. At the same time, the most widespread types of sugars contained in food are discussed, including properties and functions for which they are usually added. It also includes a summary of national and international recommendations for their consumption. The aim of the theoretical part of the thesis "How to sweeten your life?" is to provide a coherent overview of natural sweeteners and sweeteners, to compare their composition, advantages and disadvantages for the consumer and to evaluate their importance in both nutrition and human health. The intervention project "How to sweeten your life?" arose in order to improve the knowledge of high school students about the importance of sugars in nutrition.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Halina Matějová
Fyzický popis:228 listů