Environmentální aspekty výživy člověka /

Bakalářská práce pojednává o problematice environmentálních aspektů výživy člověka. Teoretická část práce se nejprve zabývá socio-ekonomickým pohledem na výživu, kde jsou popsány změny ve stravovacích návycích obyvatel za poslední desítky let a problematika malnutrice a potravinového zabezpečení. Dá...

Celý popis

Uloženo v:
Podrobná bibliografie
Hlavní autor: Vrecníková, Anna (Autor práce)
Další autoři: Ulčák, Zbyněk, 1966- (Vedoucí práce)
Typ dokumentu: VŠ práce nebo rukopis
Jazyk:Čeština
Vydáno: 2018
Témata:
On-line přístup:http://is.muni.cz/th/qu6jc/
Obálka
Popis
Shrnutí:Bakalářská práce pojednává o problematice environmentálních aspektů výživy člověka. Teoretická část práce se nejprve zabývá socio-ekonomickým pohledem na výživu, kde jsou popsány změny ve stravovacích návycích obyvatel za poslední desítky let a problematika malnutrice a potravinového zabezpečení. Dále se věnuje environmentálním dopadům produkce potravin a těm složkám životního prostředí, které jsou v souvislosti se získáváním výživy nejvíce ovlivňovány. V neposlední řadě je zde představen koncept udržitelné stravy a jeho principy. Cílem praktické části je výpočet environmentálních dopadů různých pokrmů, jejich následné zhodnocení a také porovnání environmentálních dopadů potravin v rámci potravinových skupin.
The bachelor thesis deals with environmental aspects of human nutrition. The theoretical part initially looks into nutrition from social and economic point of view and describes topics such as changes in dietary habits in past decades, malnutrition and food security. It also deals with the environmental impacts of food production and describes the main components of the environment which are affected the most by human nutrition. Lastly it presents the concept of sustainable diets and its principles. The aim of the practical part is to calculate environmental impacts of different meals, to subsequently evaluate these calculations and to also compare environmental impacts of basic foods within different food groups.
Popis jednotky:Vedoucí práce: Zbyněk Ulčák
Fyzický popis:92 listů