Environmentální aspekty výživy člověka - Vrecníková, Anna (2018)
Bakalářská práce pojednává o problematice environmentálních aspektů výživy člověka. Teoretická část práce se nejprve zabývá socio-ekonomickým pohledem na výživu, kde jsou popsány změny ve stravovacích návycích obyvatel za poslední desítky let a problematika malnutrice a potravinového zabezpečení. Dále se věnuje environmentálním dopadům produkce potravin a těm složkám životního prostředí, které jsou v souvislosti se získáváním výživy nejvíce ovlivňovány. V neposlední řadě je zde představen koncept udržitelné stravy a jeho principy. Cílem praktické části je výpočet environmentálních dopadů různých pokrmů, jejich následné zhodnocení a také porovnání environmentálních dopadů potravin v rámci potravinových skupin.