Genetic polymorphisms and gustatory perception of dietary lipids in the obese subjects /
Obezita je ve 21. století jedním z nejdůležitějších problémů veřejného zdraví. Mnoho genetických a enviromentálních faktorů přispívá k rozvoji této choroby. Jedním z rozhodujících činitelů je také denní kalorický příjem. Bylo prokázáno, že nadměrný příjem tuků v potravě je kritickým faktorem pro roz...
Uloženo v:
| Hlavní autor: | |
|---|---|
| Další autoři: | |
| Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
| Jazyk: | Angličtina |
| Vydáno: |
2017
|
| Témata: | |
| On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/324081/prif_d/ |
| Shrnutí: | Obezita je ve 21. století jedním z nejdůležitějších problémů veřejného zdraví. Mnoho genetických a enviromentálních faktorů přispívá k rozvoji této choroby. Jedním z rozhodujících činitelů je také denní kalorický příjem. Bylo prokázáno, že nadměrný příjem tuků v potravě je kritickým faktorem pro rozvoj obezity. Několik studií v posledních letech ukázalo, že perorální vnímání tuků hraje důležitou roli v patogenezi obezity. Abychom prokázali spojitost mezi obezitou, perorálním vnímáním tuků a genovými polymorfizmy, provedli jsme nábor dětí, adolescentů a dospělých osob ze tří různých populací. V současné době se předpokládá, že gen pro CD36 kóduje nejdůležitější chuťový receptor tuků. Dále jsme studovali možný vztah mezi chutí tuků a hořkou chutí. Souhrnné výsledky ukazují, že je vnímání chuti tuků a hořké chuti pozměněno u obézních osob. Polymorfizmy v genu pro CD36 mají navíc významný vliv jak na perorální vnímání tuků, tak na obezitu. Dosažené výsledky mohou pomoci lépe pochopit vztah Obesity has become one of most important public health issue in this century. A number of genetic and environmental factors contribute to development of this pathology. Daily dietary intake is also one of the crucial factors. Excessive dietary fat intake has been shown to be critical in the development of obesity. In the last two decades, several studies have shown that oral fat sensing plays an important role in the development of obesity. To prove a relationship between obesity, oral fat sensing and genetic polymorphisms, we recruited children, adolescents and adult subjects from three different populations. To date, CD36 gene encodes the most promising fat taste receptor. Furthermore, we studied a possible relationship between fat taste and bitter taste. Overall results show that bitter and fat tastes are altered in obese individuals. Moreover, CD36 polymorphisms have a significant influence in both, oral sensing and obesity. Our results might help better understand a relationship b |
|---|---|
| Popis jednotky: | Vedoucí práce: Omar Šerý |
| Fyzický popis: | 86 listů, 34 listů příloh : ilustrace |