Genetic polymorphisms and gustatory perception of dietary lipids in the obese subjects - Plesník, Jiří (2017)
Obezita je ve 21. století jedním z nejdůležitějších problémů veřejného zdraví. Mnoho genetických a enviromentálních faktorů přispívá k rozvoji této choroby. Jedním z rozhodujících činitelů je také denní kalorický příjem. Bylo prokázáno, že nadměrný příjem tuků v potravě je kritickým faktorem pro rozvoj obezity. Několik studií v posledních letech ukázalo, že perorální vnímání tuků hraje důležitou roli v patogenezi obezity. Abychom prokázali spojitost mezi obezitou, perorálním vnímáním tuků a genovými polymorfizmy, provedli jsme nábor dětí, adolescentů a dospělých osob ze tří různých populací. V současné době se předpokládá, že gen pro CD36 kóduje nejdůležitější chuťový receptor tuků. Dále jsme studovali možný vztah mezi chutí tuků a hořkou chutí. Souhrnné výsledky ukazují, že je vnímání chuti tuků a hořké chuti pozměněno u obézních osob. Polymorfizmy v genu pro CD36 mají navíc významný vliv jak na perorální vnímání tuků, tak na obezitu. Dosažené výsledky mohou pomoci lépe pochopit vztah