Smoothie versus ovocný nápoj /
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou nápojů na bázi ovoce, vymezuje pojmy jako ovocná šťáva, nektar, ovocný nápoj a smoothie. Teoretická část práce přináší pohled na hlavní rozdíly mezi šťávou a smoothie na úrovni použitých surovin, makronutrientů a mikronutrientů. Zmiňuje úlohu těchto nápo...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Čeština |
Vydáno: |
2017
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/433057/lf_b/ |
Shrnutí: | Tato bakalářská práce se zabývá problematikou nápojů na bázi ovoce, vymezuje pojmy jako ovocná šťáva, nektar, ovocný nápoj a smoothie. Teoretická část práce přináší pohled na hlavní rozdíly mezi šťávou a smoothie na úrovni použitých surovin, makronutrientů a mikronutrientů. Zmiňuje úlohu těchto nápojů v pitném režimu a uvádí, jakou roli hrají ve výživě člověka. Práce také popisuje účinky ovocných nápojů na zdraví, shrnuje technologické postupy výroby a uvádí přehled sortimentu jak ovocných nápojů, tak smoothie v České republice. Součástí práce je i vyhodnocení průzkumu, který byl zaměřen na zjištění znalostí a povědomí o nealkoholických nápojích se zaměřením na ovocné nápoje a smoothie a jejich spotřebu studenty středních škol. The Bachelor thesis deals with the topic of fruit based beverages, it defines terms such as a fruit juice, nectar, fruit drink and smoothies. The theoretical part of the thesis gives an overview of the main differences between juice and smoothies, it compares its raw materials and nutrition values. The purpose of the thesis is also to clarify a part of fruit beverages in fluid intake and human nutrition. The thesis is concerned with the effect of juices and smoothies on human health, summarizes fruit processing and presents a guide of a range of these products in the Czech Republic. The following part of the thesis is an evaluation of a survey which aimed to identify knowledge of high school students about alcohol-free beverages (especially fruit juices and smoothies). This part is also focused on consumption frequency of these. |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Halina Matějová |
Fyzický popis: | 96 + 24 nečíslovaných listů přílohy |