Smoothie versus ovocný nápoj - Podešvová, Eva (2017)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou nápojů na bázi ovoce, vymezuje pojmy jako ovocná šťáva, nektar, ovocný nápoj a smoothie. Teoretická část práce přináší pohled na hlavní rozdíly mezi šťávou a smoothie na úrovni použitých surovin, makronutrientů a mikronutrientů. Zmiňuje úlohu těchto nápojů v pitném režimu a uvádí, jakou roli hrají ve výživě člověka. Práce také popisuje účinky ovocných nápojů na zdraví, shrnuje technologické postupy výroby a uvádí přehled sortimentu jak ovocných nápojů, tak smoothie v České republice. Součástí práce je i vyhodnocení průzkumu, který byl zaměřen na zjištění znalostí a povědomí o nealkoholických nápojích se zaměřením na ovocné nápoje a smoothie a jejich spotřebu studenty středních škol.