Frekvence samic v populacích gynodioecického druhu Cirsium heterophyllum (Asteraceae) /

Tato bakalářská práce se zabývá analýzou frekvence samic v populacích gynodioecického druhu Cirsium heterophyllum. Jedním z hlavních cílů byla optimalizace sběru dat, umožňujících co nejpřesněji detekovat frekvenci samic a podmínky prostředí, které potencionálně vysvětlují tuto frekvenci v populacíc...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Kubová, Michaela (Dissertant)
Other Authors: Bureš, Petr, 1963- (Thesis advisor)
Format: Thesis Manuscript
Language:Czech
Published: 2016
Subjects:
Online Access:http://is.muni.cz/th/409039/prif_b/
Cover Image
LEADER 04233ctm a22005537i 4500
001 MUB01006370273
003 CZ BrMU
005 20170420134825.0
008 160628s2016 xr ||||| |||||||||||cze d
STA |a POSLANO DO SKCR  |b 2016-12-16 
035 |a (ISMU-VSKP)267233 
040 |a BOD114  |b cze  |e rda  |d BOD035 
072 7 |a 58  |x Botanika  |2 Konspekt  |9 2 
080 |a 582.998.16  |2 MRF 
080 |a 581.5:574.3  |2 MRF 
100 1 |a Kubová, Michaela  |% UČO 409039  |4 dis  |* [absolvent PřírF MU] 
242 1 0 |a Female frequency in populations of gynodioecious species Cirsium heterophyllum (Asteraceae)  |y eng 
245 1 0 |a Frekvence samic v populacích gynodioecického druhu Cirsium heterophyllum (Asteraceae) /  |c Michaela Kubová 
264 0 |c 2016 
300 |a 61 listů :  |b ilustrace, grafy 
336 |a text  |b txt  |2 rdacontent 
337 |a bez média  |b n  |2 rdamedia 
338 |a svazek  |b nc  |2 rdacarrier 
500 |a Vedoucí práce: Petr Bureš 
502 |a Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2016 
520 2 |a Tato bakalářská práce se zabývá analýzou frekvence samic v populacích gynodioecického druhu Cirsium heterophyllum. Jedním z hlavních cílů byla optimalizace sběru dat, umožňujících co nejpřesněji detekovat frekvenci samic a podmínky prostředí, které potencionálně vysvětlují tuto frekvenci v populacích studovaného druhu a metodiky ke zjištění vhodných parametrů pro detekci výhody samic. Nejdůležitějšími závěry mé práce jsou: (1) Stanovená metodika se ukázala jako dobrý postup při stanovení frekvence samic v populacích Cirsium heterophyllum a také jako dobrý nástroj pro detekci stresu, dílčích i celkové výhody samic. (2) Frekvence samic se pohybovala od 39,7% do 67,8%. Hodnota celkové výhody samic vycházející z poměru mezi celkovým potomstvem samic a celkovým potomstvem hermafroditů na jedince byla 4,66.  |% cze 
520 2 9 |a This bachelor thesis analyzes female frequency in populations of gynodioecious species Cirsium heterophyllum. One of the main objectives was to optimize data collection, allowing detecting as accurately as possible the frequency of females and environmental factors potentially explaining this frequency in populations and optimalization of methods to determine suitable parameters for detection female advantage. The most important conclusions of this work are:(1) The methods used in the thesis are powerful tool for the estimation of female frequency in the populations of Cirsium heterophyllum as well as for the detection of stress and particular and overall female advantages. (2) Female frequency varies between 39,7% and 67,8%. The degree of overall female advantage based on the ratio between the number of female/hermaphrodite progenies was 4,66.  |9 eng 
650 0 7 |a pcháč  |7 ph536685  |2 czenas 
650 0 7 |a rostlinné populace  |7 ph168737  |2 czenas 
650 0 9 |a Cirsium  |2 eczenas 
650 0 9 |a plant populations  |2 eczenas 
655 7 |a bakalářské práce  |7 fd132403  |2 czenas 
655 9 |a bachelor's theses  |2 eczenas 
658 |a Ekologická a evoluční biologie  |b Ekologická a evoluční biologie  |c PřF B-EB EEB (EEB)  |2 CZ-BrMU 
700 1 |a Bureš, Petr,  |d 1963-  |7 ola2003204796  |% UČO 2635  |4 ths 
710 2 |a Masarykova univerzita.  |b Ústav botaniky a zoologie  |7 olak2006333067  |4 dgg 
856 4 1 |u http://is.muni.cz/th/409039/prif_b/ 
CAT |c 20160628  |l MUB01  |h 0421 
CAT |a BLAZEKM  |b 02  |c 20160714  |l MUB01  |h 1435 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20160829  |l MUB01  |h 1703 
CAT |c 20161216  |l MUB01  |h 1323 
CAT |a VASICEKX  |b 02  |c 20170420  |l MUB01  |h 1348 
CAT |a POSPEL  |b 02  |c 20210204  |l MUB01  |h 2113 
CAT |a HANAV  |b 02  |c 20210208  |l MUB01  |h 1728 
LOW |a POSLANO DO SKCR  |b 2016-12-16 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 BOTAN  |b Ústav botaniky a zoologie (BOTAN)  |3 BP 5/2016  |5 3285010864  |4 DPČ: 5-16 -- BP  |8 20160714  |f 78  |f Mimo UK  |r 20160714  |s převod 
994 - 1 |l MUB01  |l MUB01  |m VYSPR  |1 KUK  |a Knihovna univ. kampusu  |2 SKLAD  |b KUK - sklad  |3 PřF-K-13119  |5 3285010865  |8 20160714  |f 71  |f Prezenční SKLAD  |r 20160714  |s převod 
AVA |a MED50  |b KUK  |c KUK - sklad  |d PřF-K-13119  |e available  |t K dispozici  |f 2  |g 0  |h N  |i 0  |j SKLAD