Frekvence samic v populacích gynodioecického druhu Cirsium heterophyllum (Asteraceae) - Kubová, Michaela (2016)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou frekvence samic v populacích gynodioecického druhu Cirsium heterophyllum. Jedním z hlavních cílů byla optimalizace sběru dat, umožňujících co nejpřesněji detekovat frekvenci samic a podmínky prostředí, které potencionálně vysvětlují tuto frekvenci v populacích studovaného druhu a metodiky ke zjištění vhodných parametrů pro detekci výhody samic. Nejdůležitějšími závěry mé práce jsou: (1) Stanovená metodika se ukázala jako dobrý postup při stanovení frekvence samic v populacích Cirsium heterophyllum a také jako dobrý nástroj pro detekci stresu, dílčích i celkové výhody samic. (2) Frekvence samic se pohybovala od 39,7% do 67,8%. Hodnota celkové výhody samic vycházející z poměru mezi celkovým potomstvem samic a celkovým potomstvem hermafroditů na jedince byla 4,66.