Biosensor pro stanovení sacharidů s využitím mikrodialysy /
Teoretická část práce se věnuje amperometrickým enzymatickým biosensorům, jejich fungování a teorii jejich přípravy. V práci je taktéž stručně popsána problematika sacharidů se zaměřením na glukosu, sacharosu a laktosu. Dále jsou popsány enzymy, které mohou být použity k detekci těchto sacharidů v k...
Uloženo v:
Hlavní autor: | |
---|---|
Další autoři: | |
Typ dokumentu: | VŠ práce nebo rukopis |
Jazyk: | Čeština |
Vydáno: |
2016
|
Témata: | |
On-line přístup: | http://is.muni.cz/th/376255/prif_m/ |
Shrnutí: | Teoretická část práce se věnuje amperometrickým enzymatickým biosensorům, jejich fungování a teorii jejich přípravy. V práci je taktéž stručně popsána problematika sacharidů se zaměřením na glukosu, sacharosu a laktosu. Dále jsou popsány enzymy, které mohou být použity k detekci těchto sacharidů v komplexních vzorcích, konkrétně glukosa oxidasa, pyranosa oxidasa, invertasa a galaktosidasa. Rovněž je zmíněna technika mikrodialýsy se zaměřením na možnosti jejího využití jako vzorkovací a separační techniky při analýze vzorků s pomocí biosensorů. Experimentální část se zabývá přípravou páskových sítotiskových sensorů pro analýzu cukrů ve vzorcích nápojů, jejich optimalizací a využitím mikrodialyzačních vláken v měřícím systému. Tyto sensory byly využity k měření sacharidů ve vzorcích ovocných nektarů, mlék, ochucených mlék a ochucených kefírů. Theoretical section of this work is dedicated to amperometric enzymatic biosensors, their functioning and the theory of their production. The issue of saccharides is also concisely described, focusing on glucose, saccharose and lactose. Furthermore, enzymes that can be used for detection of those saccharides are described, specifically glucose oxidase, pyranose oxidase, invertase and galactosidase. Technology of microdialysis is described as well, concentrating on possibilities of it's use as a sampling and separation technique for analysis of samples with the use of biosensors. Experimental section is devoted to preparation of screen printed sensors for analysis of sugars in drink formulas, optimalization of those sensors and use of microdialysis tubes in measuring systems. These sensors were used to measure amount of saccharides in formulas of fruit nectars, milks, flavored milks and flavored kefirs. |
---|---|
Popis jednotky: | Vedoucí práce: Petr Skládal |
Fyzický popis: | 65 listů : ilustrace |